Засега няма искане от българска страна за промяна на Конституцията. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от МКД. 

В интервю за Top Tema по телевизия Telma, той потвърди, че през последните три месеца е извършена интензивна двустранна работа със София за преодоляване на недоразуменията.

Ние използваме, каза той, добрите услуги на Германия като председател на ЕС, което има стратегически интерес от европейската интеграция и провеждането на първите междуправителствени конференции със Северна Македония и Албания.

"Досега, дори на устно ниво, никой не е поискал българската страна да промени Конституцията. По отношение на тълкуването на двустранното споразумение, не за първи път някой от София иска политическа декларация или изявление, което да обяснява някои неща в Споразумението от 2017 г. Има изявление на президента Румен Радев с молба за анекс към това споразумение или на практика ново споразумение ", каза Пендаровски.

Зоран Заев търсел помощ от Германия за натиск спрямо България

Зоран Заев търсел помощ от Германия за натиск спрямо България

В момента тече поредната антибългарска кампания в Северна Македония

Уверявам ви, че нашата комисия, съставена от това споразумение, съставена от историци от двете страни, работи съвсем стабилно. Твърдя, че няма нито една историческа комисия от този формат в никоя европейска държава, която през последните 100 години да е работила по-добре и по-бързо от нашата, казва Пендаровски за работата на Съвместната македонско-българска комисия по исторически въпроси, която утре и вдругиден в Скопие трябва проведе 10-то заседание.

По отношение на натиска от страна на България за преразглеждане на Споразумението от 2017 г., каза Пендаровски, можем да потвърдим само с политическа декларация, че наистина сме имали предвид някои точки от споразумението, ако те се нуждаят или да убедят членовете на ЕС, но в параметрите от това споразумение, а не за ново споразумение.

Той повтори изявлението си, в което ияяви твърда държавническа позиция, че ако не влязат като македонци, които говорят македонски, нямат нужда от ЕС.

Припомняме, че преди дни премиерът Зоран Заев коментира остро изявленияна външния ни министър Екатерина Захариева, като изрази надежда, че това не е крайната позиция на България.

"Това, което е предложено от тяхна страна, не е нито добросъседство, нито е братство, а най-малко е европейско", заяви Заев.

Захариева очаква българо-македонската комисия да заработи отново

Захариева очаква българо-македонската комисия да заработи отново

Това изрази външният ни министър пред новия външен министър на Северан Македония

Говорителят на Европейската комисия Ана Писонеро подчерта по-рано, че е важно да се прилага договорът за добросъседските отношения на Северна Македония и България.