Говорителят на Европейската комисия Ана Писонеро подчерта, че е важно да се прилага договорът за добросъседските отношения на Северна Македония и България, цитирана от БНР.

Писонеро отказа да коментира споровете между двете страни през последните дни, но уточни: "Мисля, че за нас е много важно добросъседските отношения на Западните Балкани и регионалното сътрудничество да останат основни елементи в процеса на разширяване, а също така и в процеса за асоцииране и стабилизиране.

Споразумението от Преспа и договорът за добросъседските отношения с България дават много положителен пример за региона и отвъд него. За нас е много важно тези двустранни споразумения да продължат да се прилагат от всички страни, изтъкна още тя.

Северна Македония да признае историческите реалности, призова Захариева

Северна Македония да признае историческите реалности, призова Захариева

Както България признава съвременните реалности

Вчера премиерът на Северна Македония Зоран Заев определи изказването на министъра на външните работи Екатерина Захариева като "нито добросъседско, нито братско, нито европейско" и допълни, че ако нещата останат такива, македонският народ трябва да се подготви, че преговорите няма да започнат през декември.

Министър Захариева посочи изпълнението на договора за добросъседство като ключово условие за напредъка на Северна Македония към ЕС - става дума за общата история между двете страни.

Припомняме, че на 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.