След почти една година прекъсване на работата смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси се събира за първи път на заседание в Скопие, съобщава БГНЕС.

Работната среща ще продължи два дни и резултатът от нея се очаква с огромен интерес, тъй като до голяма степен от нея зависи позицията на двете страни на Срещата на върха на 10 ноември в рамките на Берлинския процес. Това би било стартът на преговорите на Македония за членство в Европейския съюз през декември. Европейския съвет през октомври 2019 г. не постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

Комисията спря да работи през ноември миналата година по искане на македонската страната заради политическата обстановка и предстоящите избори, които се проведоха едва през юли 2020 г. Но и една година македонската страна отказва да подпише протокола от последната среща, която завърши с крах и бе определена като най-безплодната до този момент.

Пендаровски: Няма искане от българска страна за промяна на Конституцията

Пендаровски: Няма искане от българска страна за промяна на Конституцията

Доволен от работата на съвместната комисия

Смесената комисия има важно значение за двустранните отношения, според Договора за приятелство и добросъседство, който беше подписан от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев през август 2017 г.

Подновяването на работата на комисията стана след среща на Екатерина Захариева и колегата й Буяр Османи миналата седмица. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев направи обаче остър коментар спрямо България веднага след срещата, обвинявайки я, че затруднява преговорите с Европейския съюз. Изказването на Заев бе изтълкувано като сигнал към Германия да окаже натиск върху България. 

Преговорите за общата история на България и Македония бяха започнали вече да буксуват, а препъникамък се оказа фигурата на Гоце Делчев.

Скопие: Неприемливо е Гоце Делчев да бъде записан като българин

Скопие: Неприемливо е Гоце Делчев да бъде записан като българин

Според Драги Георгиев, съпредседател на смесената комисия...

Още миналата година вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи, призова за твърда позиция на България спрямо съседката й и дори намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

На консултациите, проведени при държавния глава, по темата Македония също стана ясна позицията на Румен Радев, че подкрепата за Северна Македония не трябва да е безусловна.