Бившият военен министър и сега експерт по сигурност Бойко Ноев се притеснява, че в последния момент ще бъдем изненадани по повод позицията на страната ни за преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Всички са за това България да отстоява своите интереси, но не чуваме премиера. Моите опасения са, че в последния момент, тъй като външната политика се управлява еднолично, наивно и с елемент на романтика може да бъде изненадани, предупреди Ноев и заяви, че все пак се надява това да не стане. Премиерът Борисов би имал тогава сериозен проблем с мнозинството български граждани.

"България е изпаднала в една безпрецедентна външнополитическа изолация по този въпрос. Едва сега ние, а и светът и нашите съюзници разбират, че договорът за добросъседство със Северна Македония не работи."

Ноев даде за пример Гърция, която десетилетия на ред обяснявала на международната общност какъв е проблемът. "България това не го направи, поради наивност, историческа носталгия и поради халтура", отбеляза Бойко Ноев.

По думите му днешното политическо управление е хвърлило решаването на проблемите между Северна Македония и България на полето на историята, а има и други проблеми. Историческата комисия е била натоварена с решаването на политически по същество въпроси. "Няма как да преговаряме за Гоце Делчев, не можем да преговаряме по историческите факти", заяви Бойко Ноев. А и няма как историческата комисия да реши политическите въпроси.

Според него България трябва да прояви т.нар. стратегическо търпение, защото ние сме в ЕС и НАТО и няма за къде да бързаме: "Ние можем да чакаме - македонците също могат да чакат." А България не спира Република Северна Македония за никъде, напротив ние ги подкрепяме последователно и от първия момент по пътя на тяхната интеграция и това не се саботира от липсата на конкретна дата, обясни Ноев.

Той постави и въпроса за онези 120 000 хиляди македонци, които имат български паспорти: Какво казва България за техните права? Ще поставим ли въпроса за конституцията?