Натискът върху София по въпроса със Северна Македония е прекалено голям. В последните години българската дипломация се огъва под давлението на важните фактори от Запад.

Много е вероятно новата администрация на Белия дом също да упражни натиск върху нас, а ние няма да можем да отразим адекватно. Това каза пред БНР историкът от БАН Войн Божинов, който е автор на книгата "Република Македония в съвременната геополитика".

Любомир Кючуков: Блокирането на С. Македония за еврочленство е в полза на македонизма

Любомир Кючуков: Блокирането на С. Македония за еврочленство е в полза на македонизма

Гърция се опитва да докаже, че няма нищо общо с РСМ, при нас е обратното

По думите му големият проблем пред българското правителство е да се запази националната ни идентичност срещу една идеология, която става все по-агресивна.

"Македонизмът иска и европейска легитимация. Допуснем ли това, връщане назад няма... Фактът, че някои държави в момента мълчат, не означава, че българската позиция не се чува, всеки преследва своите интереси", каза Божинов.

Той смята, че официален Берлин ще продължи с позицията си, което ще изправи България пред труден избор, а ние показваме, че не можем да удържим позицията си.

България е в много деликатна ситуация. Гърция по великолепен начин си изми ръцете с Преспанското споразумение, а пред европейската общественост ние сме основният виновник за забавянето на евроинтеграционните процеси в Западните Балкани, смята историкът.

"Нашата цел е да намалим до минимум влиянието на македонизма в Северна Македония... Македонизмът е расистка теория".

Радостно е че българското общество застава зад политическата класа по въпроса със Северна Македония, обяви Войн Божинов.

Припомняме, че съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

На 2 май 2020 година стана ясно, че Македония едностранно е прекратила разговорите за общата ни история.

След известно прекъсване на 16 октомври 2020 г. Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е постигнала напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес.