"Боя се, че ситуацията е блокирана - както по отношение на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ), а за съжаление и на Албания, така и от гледна точка на двустранните отношения, което е негативен елемент".

Това коментира бившият зам.-министър и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков пред БНР преди предстоящата среща на премиерите на България и на Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев.

"Аз съм скептичен към самата идея за блокиране на преговорите на Северна Македония с ЕС, защото това работи изцяло в полза на македонизма и генерира много сериозни антибългарски настроения в нашата съседка и поставя България в международна изолация - в рамките на Европейския съюз и в региона", заяви Кючуков.

Каракачанов иска писмено уверение от Р С. Македония, че нямат никакви претенции и всичко ще е наред

Каракачанов иска писмено уверение от Р С. Македония, че нямат никакви претенции и всичко ще е наред

В Скопие подцениха ситуацията, че България, както винаги ще отстъпи, но няма, те не споделят добрите ни намерения

Според него така България компрометира собствения ни приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС за присъединяването на Западните Балкани. По думите на дипломата в двустранните отношения няма разбирателство, защото те са функция на политическото говорене.

"В момента диалогът и на дипломатическо ниво е изключително затруднен", каза Кючуков.

Дипломатът обясни защо договорите на Северна Македония с Гърция и с България са коренно различни. "Гърция се опитва да докаже, че между нея и РСМ няма нищо общо, а ние се опитваме да докажем, че всичко ни е общо, затова при нас това е въпрос на процес, защото става дума за съзнанието на хората", каза бившият зам.-външен министър.

Пардю намира за жалко България да спре РС. Македония за ЕС

Пардю намира за жалко България да спре РС. Македония за ЕС

Рразочарован е, че Тръмп е подкопал способността на САЩ да разпространяват демокрация по света, с Байдън няма да е така

Проблемите на Гърция приключват с подписването на договора с РСМ, а решаването на проблемите между България и Северна Македония започват с подписването на договора и на неговата основа. Според Кючуков договорът е добър. Той дава основата, защото без него България нямаше да има дори никаква възможност да постави въпроса в ЕС, каза дипломатът.

Войн Божинов: Възможно е новата администрация на САЩ да ни натисне за С. Македония

Войн Божинов: Възможно е новата администрация на САЩ да ни натисне за С. Македония

Как правителството да се запази националната ни идентичност срещу една идеология

Припомняме, че съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

На 2 май 2020 година стана ясно, че Македония едностранно е прекратила разговорите за общата ни история.

След известно прекъсване на 16 октомври 2020 г. Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е постигнала напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес.