Американският дипломат и бивш посланик на САЩ в България Джеймс Пардю намира за жалко, България да спре процеса на присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз, коментира той в интервю за БНР.

"Знам, че е изкушаващо за България да се опита да се възползва от позицията й на членка на Европейския съюз докато Северна Македония се опитва да получи членство. Но не съм сигурен дали си струва да се създава неприязън между правителствата на двете страни и народите им".

Според него в изборите за президент и Конгрес на САЩ, въпреки поляризацията между противниците и привържениците на Доналд Тръмп, демокрацията е победила. "Преди 4 години Доналд Тръмп декларира, че е станал президент, за да сложи край на "американската касапница". Така нарече той политиката на предшествениците си. Е, успя ли в това си начинание?"

"Когато Тръмп говореше за "американска касапница", всички помислихме, че това е визията му за времето преди него. Но излезе, че именно той беше "американската касапница". Той нанесе повече щети на американската демокрация от когото и да било. Според мен тази "касапница" свършва с избирането на Джо Байдън за президент на Съединените щати за следващите 4 години."

Попитан дали, губещият ще е американският народ, защото остава дълбоко разделен, Пардю коментира, че "големият победител в тези избори е демокрацията. Защото Тръмп, с и автократските му наклонности, беше отхвърлен. И беше предпочетен човек, който ще възстанови доверието в министерството на правосъдието, във ФБР и в другите демократични институции."

Байдън: Оставете гнева зад себе си, имаме невероятна възможност да градим бъдещето

Байдън: Оставете гнева зад себе си, имаме невероятна възможност да градим бъдещето

„Моята отговорност е да представлявам всички американци"...

"Немалката подкрепа за Тръмп се дължи до голяма степен на икономическия успех през първите 2 години на мандата му. На тези избори хората показаха, че не се страхуват толкова от КОВИД-19, колкото за работните си места. Затова той отбеляза известен успех, с помощта и на доброто представяне на борсовите индекси и на постоянните си хвалби за икономиката. Но беше победен от порядъчност и компетентност - Джо Байдън има огромен опит, знае как се управлява и според мен ще свърши чудесна работа."

"Трудно е да се каже. Със сигурност президентът Тръмп ще продължи да заплашва и да обвинява, да оспорва изборите в съдилищата и да твори какви ли не още политически нелепици. Но в края на краищата резултатите ще бъдат потвърдени и той ще напусне Белия дом на 20 януари. Тръмп има потенциал да нанесе много вреди до тогава, само заради злобния си характер. Но се надявам, че у него ще надделеят по-силни импулси и ще постъпи правилно и просто ще се оттегли", във връзка с близо 70 милиона души, гласували за Тръмп и дали тръмпизмът остава силна политическа тенденция.

"В дългосрочен план очевидно в Републиканската партия ще останат уверени, че тръмпизмът е трайна тенденция. И доста голяма част от тях ще продължат да го подкрепят, поне за известно време. Но не смятам, че тръмпизмът ще остане сила. Не."

"Байдън ще има възможност - също както Тръмп - да променя някои неща чрез укази и мисля, че ще му се наложи да прибягва много пъти до това. Но това, върху което резултатите от изборите за Конгреса нямат влияние, е външната политика. Президентът има огромна власт в тази област. Както и за националната сигурност."

"Едно от големите разочарования за мен от управлението на Тръмп е, че той подкопа способността на Америка да поощрява разпространението на демокрацията по света. Защото показа авторитарен уклон и съответно не беше заинтересован от засилване на демокрацията. Но това ще се обърне сега."

"Според мен, едно от първите неща, които би направил Байдън като президент, ще е да се види с демократичните ни съюзници в Европа и в Азия, за да им гарантира, че сме решени да запазим сътрудничеството си с тях. Това ще е една от големите промени - Байдън ще се опита да възстанови отношенията, които Тръмп обтегна толкова много през четирите си години в Белия дом. Смятам също, че Байдън ще е много по-склонен да подкрепя ООН и другите международни институции."

"Нека да отбележа, че ние - Съединените щати, и най-близките ни европейски партньори, не винаги сме били на едно мнение за всичко. През годините сме имали спорове по множество въпроси, но винаги сме ги преодолявали заедно. И съм убеден, че ще върнем към практиката на основата на добра воля да решаваме проблемите помежду ни. Като в едно семейство на западни демокрации. Не смятам, че Тръмп е успял непоправимо да разруши тази връзка."

"Не смятам, че един президентски мандат в отдавнашното ни сътрудничество в Европа - още от създаването на Съединените щати, е в състояние да унищожи напълно отношенията ни. Да, в Европа има някои противници на Америка, които биха се радвали, ако тези отношения бъдат разрушени - не на последно място сред тях са нашите приятели руснаците. Но не мисля, че това ще се случи. Отношенията ни са дълбоки и всеобхватни. Да, те понесоха удари от Тръмп, но това не е необратимо."

Съветник на Байдън: САЩ трябва да по-активни на Балканите, заедно с ЕС

Съветник на Байдън: САЩ трябва да по-активни на Балканите, заедно с ЕС

Общи усилия на трансатлантическата общност...

"Съединените щати ще бъдат вече видимо по-ангажирани с Европа, както и с НАТО. А България има глас и на двете места. Смятам също, че и балканският регион ще усети по-голям интерес от Вашингтон. Джо Байдън познава Балканите още от началото на войната в Босна и е добре запознат с проблемите в региона. През годините на Тръмп, освен странното нещо, което Ричард Гренел направи в Косово, Съединените щати бяха вдигнали ръце от балканските политически проблеми. Това ще се промени и ще е в интерес на България. Тя трябва да наблюдава и да участва по подходящ начин."

Въввръзка с намеренията на българското правителство да блокира, поне временно, началото на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз, Пардю обясни, че "има опасност и двете страни да направят голяма грешка. Преди всичко част от националния интерес на България е Северна Македония да е членка на НАТО и на Европейския съюз. България трябва да е в близки отношения на сътрудничество с тази своя съседка."

"Знам, че е изкушаващо за България да се опита да се възползва от позицията й на членка на Европейския съюз докато Северна Македония се опитва да получи членство. Но не съм сигурен дали си струва да се създава неприязън между правителствата на двете страни и народите им."

"Премиерът на Северна Македония е много прогресивен човек. Той имаше смелостта да се споразумее с Гърция по спора за името. Много съм впечатлен от него. Той върши много добра работа за страната си. Много ще е жалко България да спре процеса на европрисъединяване на Северна Македония заради историята и езика."

"В края на краищата и ние говорим английски, но нямаме никакво желание да се налагаме на Англия. Всяка страна може да нарече езика си както иска. Това си зависи от нея. Историческите спорове никога не се решават окончателно. Учените спорят в продължение на векове. Оставете ги да си вършат работата сега. Има начин да я свършат - двете страни имат толкова много общо помежду си."

"Много бих искал да видя отношения на сътрудничество между Северна Македония и България. Приятел съм и на двете страни. Безпокои ме тази блокада. Тя не е в дългосрочен български интерес."

Тръмп загуби Балканите - САЩ да притиснат България за Македония, съветва бивш ръководител в ОССЕ

Тръмп загуби Балканите - САЩ да притиснат България за Македония, съветва бивш ръководител в ОССЕ

А суперсилата САЩ трябва да спре България и Сърбия да пречат на балканския диалог