Писмено уверение от Република Северна Македония, че нямат никакви претенции, и всичко ще е наред, България няма да пречи на еврочленството й, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БНТ.

Още от подписването на Договора от 1 август 2017 г. позицията на България е много ясна, потвърдена и по един много ясен и категоричен начин с Рамковата позиция от 9 октомври миналата година е одобрена единодушно от българския парламент. Следователно - ние няма как да мръднем от позиция, която е решение на българския парламент.

За съжаление - колегите от Скопие подцениха ситуацията, разчитаха, че някой друг ще им свърши работата и че България, както винаги, е правила отстъпки в името на добрите отношения, на това, че имаме едни братски чувства. Този път обаче, няма накъде да се отстъпва и няма нужда да се отстъпва, защото практиката показва, че добрите намерения не се споделят.

БСП искат Борисов и Захариева да изяснят позицията ни за РС. Македония

БСП искат Борисов и Захариева да изяснят позицията ни за РС. Македония

За БСП българското съгласие не може да бъде изтъргувано или дадено под външен натиск

За коментара на премиера Зоран Заев, че България е нарушила договора, Каракачанов обясни, че "това само ме убеждава, че той и повечето министри явно не четат документите, които са подписали. В член втори много ясно пише, че България ще подкрепя Македония за постигане на критериите. Един от критериите е решаването на двустранните проблеми със съседите, но те явно нямат желание. Не само член втори, но целият Договор не се спазва от Скопие".

Трябва да се направи анекс към договора и декларация в писмен вид, че в бъдеще западната ни съседка няма да има нито териториални, нито малцинствени претенции, приема истинската теза, че историята, езикът и културата до 1944 г. са част от българската история и така нещата се решават много бързо.

Пардю намира за жалко България да спре РС. Македония за ЕС

Пардю намира за жалко България да спре РС. Македония за ЕС

Рразочарован е, че Тръмп е подкопал способността на САЩ да разпространяват демокрация по света, с Байдън няма да е така

Красимир Каракачанов заедно с президента Румен Радев и висши военнослужещи присъства на панихида във Военния мавзолей - костница на Централните софийски гробища. Панихидата беше отслужена по повод днешната Архангелова задушница, когато отдаваме признателност и почитаме паметта на българските воини.

По думите на Каракачанов до 17 ноември все още има време македонска делегация да дойде и да подпише анекс, с който се отказва от териториални и малцинствени спрямо България, както и приема обща история до 1945 г.

Заседанието на Съвета на ЕС за преговорите със Северна Македония е отложено

Заседанието на Съвета на ЕС за преговорите със Северна Македония е отложено

Няма да се проведе на 10 ноември, а на 17...

Припомняме, че съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

На 2 май 2020 година стана ясно, че Македония едностранно е прекратила разговорите за общата ни история.

След известно прекъсване на 16 октомври 2020 г. Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е постигнала напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес.

От БЗНС искат България да не отстоява интересите си за С. Македония

От БЗНС искат България да не отстоява интересите си за С. Македония

Да търсим съглашателство с учените, съветват от партията на Ненчев