Блокирането на Северна Македония за членството й в ЕС от България ще разруши отношенията между двете страни за десетилетия напред. Това гласи позиция на ПП на БЗНС.

Повод за изявлението им е решението на МВнР на Република България да блокира преговорната рамка между Република Северна Македония и ЕС на вчерашното заседание на Комитета на постоянните представители към Съвета на Европейския съюз.

Вероятно последствията няма да отговорят на очакванията, пишат от земеделската партия.

Екатерина Захариева: Няма как сега да кажем "да" на Скопие

Екатерина Захариева: Няма как сега да кажем "да" на Скопие

По думите й кабинетът е единен по въпроса за Македония

Земеделците не отричат, че са обосновани притесненията на нашия външен министър Екатерина Захариева,за това, че Македония не спазва т.н. "Илинденски" Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

Според земеделците, основният пункт, който се посочва като причина за блокиране на преговорите, е стопирането на работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия и отказа от изграждане на инфраструктура, която да свърже двете страни.

Скопие: Неприемливо е Гоце Делчев да бъде записан като българин

Скопие: Неприемливо е Гоце Делчев да бъде записан като българин

Според Драги Георгиев, съпредседател на смесената комисия...

"Може би е редно да признаем, че нашите исторически представи също са изкривени от пропагандата както на комунистическия режим, така и от позициите на една малка група историци, членове на ДС, които през последните години получаваха медиен монопол като интерпретатори. Колкото до инфраструктурната свързаност, България също изостава с изграждането на много проекти като ГКПП "Клепало", пишат от партията на бившия военен министър (2014-2017 във втория кабинет "Борисов") Николай Ненчев.

Позицията на БЗНС е, че България трябва да намери общ език с интелектуалците, писателите и общественици в нашата югозападна съседка, без да отчита, че мнозина от тях са силно повлияни от пропагандата и оспорват националността на Гоце Делчев.

Припомняме, бившият министър на културата Петър Стоянович заяви публично, че Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език.

"България може и трябва да намери общ език. Промяната на разбиранията ще е бавна, дълга и мъчителна, но днешното ръководство, олицетворявано от премиера Зоран Заев и президента Стево Пендаровски, даде някои важни сигнали за готовност за промяна. Блокадата, наложена от България, ще разруши отношенията между двете страни. Действието на София ще се приеме като крайно недоброжелателен акт от цялото македонско общество, включително от хората с българско самосъзнание или с осъзнат български произход", пишат от БЗНС без да споменават дългогодишните стъпки на Гърция да опази своите интереси в споровете си със Северна Македония, дори за името на държавата.

Стопирането на преговорите с ЕС може да доведе до суспендиране на Договора за добросъседство и приятелство, и което е още по-важното - да доведе до падане на проевропейското правителство на Зоран Заев.

Когато говорим за обща история с народа на Република Северна Македония трябва да си даваме сметка, че това, което правим днес също ще остане в историята, пишат от БЗНС.

Припомняме, че съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

На 2 май 2020 година стана ясно, че Македония едностранно е прекратила разговорите за общата ни история.

След известно прекъсване на 16 октомври 2020 г. Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е постигнала напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес.