"Няма как на този етап да кажем "да" на Скопие за Европейския съюз и позицията на страната ни няма как да се промени. Това заяви пред БиТиВи външният министър Екатерина Захариева.

Към този момент България не е в състояние да одобри преговорната рамка със СР Македония. Има Договор за приятелство и добросъседство, подписан през 2017 г., но той не се изпълнява", потвърди министърът на външните работи. "Договорът не трябва само да се подписва, а и да се изпълнява. Ние имаме своите забележки и то не само в частта с историческата комисия", посочи Екатерина Захариева.

Българо-македонската комисия постигна напредък по 24 май
Обновена

Българо-македонската комисия постигна напредък по 24 май

Не е имало време за темата Гоце Делчев...

Тя обясни, че последователната ни подкрепа за Македония не е и никога не е била безусловна и това е заявявано през цялото време. Захариева припомни позицията на страната ни още когато е била член на президентската администрация на президента Росен Плевнелиев.

"С Република Северна Македония имаме обща история. Скопие е подписал Договора, но сега се опитват да избягат от това." По този въпрос Захариева обясни, че се прави разлика между "обща" и "споделена" история. "С държави като Гърция и Турция имаме споделена, но не обща история, за разлика от Македония", уточни Захариева.

Македонски депутат: Заев и Борисов може да се разберат за Гоце Делчев

Македонски депутат: Заев и Борисов може да се разберат за Гоце Делчев

Македонец в регионалния смисъл на думата, българин в етническия...

По думите й кабинетът е единен по въпроса за Македония, а тя е в постоянен контакт с премиера Бойко Борисов. Тя се противопостави на всякакви спекулации, че някой нещо ще променя в последния момент и ще направим отстъпки пред Р. Северна Македония под външен натиск и в името на някакво общоевропейско благо. Националният интерес на България съвпада с пътя на балканските държавите към Европа, но и е обвързан с реформите, които трябва да се направят в тях, допълни Захариева.

Според нея трябва да се потърси с добра воля да се изпълнява подписания между двете страни договор, а не да търсим как да го заобикаляме. За съжаление, от другата страна на границата се чуват много изказвания, а напоследък и само какво няма да бъде направено. А иначе и 25 пъти да се бяха събрали от комисията, ако резултатите не са отразени в учебниците, няма значение колко са били заседанията.

Въпреки спекулациите в Македония, България няма претенции как се самоопределят гражданите на тази република, но и македонците не трябва да имат претенции как ние и нашите граждани определят техния език.

Не ни притеснява само историята, но и езикът на омразата, претенциите за малцинствата. Именно тук се крие един ключов проблем в преговорите.

"Непризнаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в настоящето и в отношенията между двете страни", обясни още Захариева, която е твърдо убедена, че Договорът, ако се изпълнява, би вършил чудесна работа.

Президентът Радев иска отлагане на преговорите за еврочленството на Македония

Президентът Радев иска отлагане на преговорите за еврочленството на Македония

Не може да ипотекираме нашата национална идентичност, категоричен Радев

Припомняме, миналата седмица "Политико" писа, че България ще признае македонския като един от официалните езици на страната и ще признае македонска идентичност. Малко преди това външният министър Екатерина Захариева заяви, че "както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото".

След прекъсване от близо една година заседанията на междуведомствената комисия по историческите въпроси бяха възстановени този месец. Съществен успех не бе постигнат, но бе уговорено следващата среща да се проведе на 3-4 декември в София, а през 2021 година срещите да бъдат цели пет - на всеки два месеца. Това обаче със сигурност означава, че няма да може да се изпълни условието, дадено от Бойко Борисов, до 10 ноември, когато България и Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната му е готова да подпише декларация или анекс към Договора за добросъседство с България, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски посочи, че не вярва България да спре интеграцията на Северна Македония в ЕС

На заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Процесът бе блокиран от Франция.

Преди това у нас на среща при държавния глава Румен Радев, посветена на двустранните отношения със Северна Македония, позицията на страната ни бе заявена, че България не дава безусловна подкрепа за Македония.