На многоброен антиправителствен митинг в Скопие лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че управляващите "искат да продадат Гоце, за да си поделят лицензи за фирми за производство на марихуана и да диктуват съдебни процеси", съобщиха БНР и БНТ.

Припомняме, Северна Македония оспорва факта, че Гоце Делчев е българин. Това е една от спорните точки, които забавят работата на съвместната българо-македонска комисия.

Лидерът на организаторите от ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски заяви, че "патриотизмът не е нито остаряла, нито антиевропейска политика, а македонизмът е не по-малко важен от европеизма".

На митинга в Скопие имаше хора с фланелки с образа на Гоце Делчев и лозунги за отбрана на "македонизма" ВМРО-ДПМНЕ. Това е втория от обявените протести за събаряне на правителството, което бе формирано само преди две седмици, пише "Независен весник".

Поводът е чувствителна тема за всеки македонец - Гоце Делчев и искането на София в разговорите на комисията по историческите въпроси той да бъде назован българин, който се е борил за свободата на Македония.

Според македонското издание броят на участниците в шествието е бил по-голям от този, когато се протестираше за поскъпването на тока.

Протестиращите пееха известната песен "Едно име имаме", скандираше се "Никога Северна, само Македония", "Оставка", "Мафия", докато демонстрантите преминаха пред министерството на правосъдието, по моста "Гоце Делчев" и стигнаха до министерството на външните работи.

В обръщение към демонстрантите лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски благодарие на присъстващите и критикува актуалната власт за отношението й към исторически личности като Гоце Делчев, отбелязва Слободен печат".

"Днес сме тук за Македония и Европейския съюз. Гоце Делчев е стълбът на този народ. Нашите историци имат подкрепа от народа, но не от властта. Народът е най-важен, защото народът е държавата, не бива да се превръщаме в територия. Протестираме за Гоце, защото той е европейска личност. Заев и СДСМ са против ЕС", каза Мицкоски.

Според него Заев и управляващата партия СДСМ са увеличили цената на тока и така народът на Северна Македония станал длъжник. "Освен мафия, в Македония има народ. Този народ обича Делчев и ние няма да се откажем от него", заявил Мицкоски, цитиран от "Слободен печат".

Съпредседателят на Смесената комисия по историческите въпроси с България от македонска страна професор Драги Георгиев, заяви в интервю за телевизия "Сител", че работата на Комисията не е да утвърждава идентичността на Гоце Делчев, а да се постигне договор той да се чества съвместно.

"Съществува архивна документация за Гоце Делчев. Съществуват документи, в които той се е декларирал като българин. Но съществуват и документи, в които Гоце Делчев говори за македонци, македонки, за държава Македония. Този спор ще се реши само, ако се напуснат твърдите становища. Трябва заедно да го честваме и да се вземат предвид и двете възприятия", казал проф. Георгиев.

Според македонския професор македонският екип ще се срещне с българските колеги в края на септември или началото на октомври.

Георгиев твърди, че работата на комисията е била прекъсната заради напрежението, което се появило след декларациите, приети в българския парламент и БАН, с които се отрича македонският език. Той подчерта, че въпросът за македонския език не бива да се отваря и той не трябва да бъде предмет на дискусия в комисията, пише "Слободен печат".