Много съм притеснена от това, което става. Само до преди една година смятах, че всички клаузи, които залегнаха в договора за добросъседство, ще станат част от Европейската рамка, когато започнат преговорите с Македония. От няколко месеца темата се вдигна с пълна сила, така сякаш, че до този момент не сме имали никакви предварителни споразумения.

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред БГНЕС ситуацията около Република Северна Македония и позицията на нашата страна.

За мен остана загадка къде се пречупи линията и защо започнаха да се предявяват претенции от страна на македонската държава, които до този момент не сме чували и които са започнали да оспорват текстовете на договора за добросъседство, отбеляза Йотова.

Според нея договорът от самото начало е трябвало да бъде придружен от Анекс, който да говори категорично за нашето историческо минало. 

"Каквато и промяна да има, България трябва да остане на твърдата си позиция от заключенията от Консултативния съвет по национална сигурност, които бяха приети при президента миналата есен, както и от последвалата рамкова позиция на Министерския съвет и декларацията на Народното събрание. Компромис с нашата история не може да има, още повече, когато се предявяват претенции или потенциални такива за в бъдеще", подчерта Йотова.

Тя припомни, че България се намира под мониторига на Съвета на Европа по отношение претенциите на една организация за македонско малцинство. Въпреки усилията от много страни, този мониторинг продължава да стои. Задача на българските народни представители е този мониторинг да падне час по скоро, изтъкна още вицепрезидентът.

По думите ѝ тези претенции са абсолютно необосновани, тъй като българската Конституция не предполага малцинства.

По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова откри документална изложба, посветена на 110 години дипломатически отношения България - Испания. Там тя заяви, че във време на пандемия най-ценни са приятелството и подадената ръка. 

Убедена съм, че всички заедно ще излезем по-силни от тази криза, подчерта тя. 

Йотова изтъкна отличните двустранни контакти на всички нива между България и Испания и посочи, че потенциалът в икономическите отношения трябва да се разгърне.