Историята ни е обща. Да оставим гражданите на двете страни да я чувстват своя. Ако го е нямало Гоце Делчев, е трябвало да го измислим, за да ни сплотява. Това каза премиерът на Република Северна Макадония в интервю за агенция БГНЕС.

На въпрос: "Сърбия премахна (преименува) булевард в центъра на Белград, защото Гоце Делчев бил българин. Като се каже, че е бил българин - по-малко македонец ли е Гоце Делчев", Заев отговори, че историята ни е обща и трябва да ни сплотява.

"На базата на общата ни история трябва да изградим мостовете на приятелството. За това казваме, че Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците. Той се е борил и за свободата на Македония, и за Одринско (Одринска Тракия - б.р.), и за всичко - това е абсолютна реалност", каза Заев.

Проф. Топалов за РС. Македония: ЕС иска да приеме държава, която води хората по стъпките на Тито

Проф. Топалов за РС. Македония: ЕС иска да приеме държава, която води хората по стъпките на Тито

Те са македонци регионално, но етнически са българи

По думите на македонския политик на територията на регионална Македония са живели македонци, които са говорили македонски, но са живели и българи, които са говорили български - имало едновременно и българи, и македонци.

Имаме книгите, те трябва да се обявят, историците да потвърдят това и то да стане по най-добър начин, за да станем още по-добри приятели, заяви македонският премиер.

На въпрос дали македонската държава вече е готова да отвори тази страница и хората в Македония да разберат какво се е случвало, Заев каза, че за исторически личности от средните векове, от цар Самуил, Кирил и Методий, Св. Климент и Св. Наум казахме, ги честваме заедно и трябва да ги опишем в учебниците. Учебниците и в Северна Македония, и в България са писани по погрешен начин, твърди сегашният премиер на Република Северна Македония.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

На около 20 места е сменено: "българският фашистки окупатор". Това не е така, България не е била фашистка, България е нашият приятел, каза Зоран Заев.

На репликата от интервюиращия, че по същата логика, когато говори с германския канцлер Ангела Меркел, трябва да й каже, че са фашисти, Заев каза: "Това не е точно. Имало някаква администрация в този момент. България се бори срещу фашизма за свободата, за демокрацията. Български и македонски войски освобождават територии - Крива паланка, Куманово - целият регион, Скопие. Това е хубав момент от нашата история, който ни обединява".

Запитан: "Готови ли сте да поемете ангажимент, че ще изпълнявате Договора (за добросъседство), какъвто е записан през 2017 г., защото това е пречката пред бъдещето на Македония", Зоран Заев отговори: "Цялостно сме готови да вземем своята отговорност. Само за изпълнение на договора е пътят за развитие на развитие на приятелството между двете държави.".

Македония е взела 1 млрд. евро за трите транспортни коридора - пътища, жп инфраструктура, газов интерконектор между Струмица и Петрич, съвместните мобилни услуги. Тук са и другите аспекти - на отбраната. Преди дни Владата (парламентът - б.р.) на РС. Македония потвърди цялостно доверие на България да охранява нашето небе според Натовските стандарти. Имаше силно предложение от Турция и Италия, но ние казахме, че първият съсед ни е България.

На въпрос дали ще поемат ангажимент, че няма да имат претенции за малцинства, Заев каза, че ще изпратят документ. В него се казва, че нямат териториални претенции и не се мешат във вътрешните работи, нито имат малцинствени претенции. Договорът ще бъде гласуван в парламента на Македония.

Mицкоски: Заев да не се заиграва с македонската идентичност и история

Mицкоски: Заев да не се заиграва с македонската идентичност и история

С интервюто си ухажвал българската общественост