Президентът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски оцени интервюто на премиера на Северна Македония Зоран Заев като скандално ухажване на българската общественост във връзка с премахване на ветото, което наложи България за еврочленството на Скопие, предаде МКД.

Зоран Заев: Има неща, за които не се преговаря

Зоран Заев: Има неща, за които не се преговаря

Османи отказа да прогнозира изхода от разговорите между София и Скопие

"Заев в това скандално интервю отрича антифашистката борба на гражданите и правото ни да се позоваваме на това наследство. Той признава, че тук е имало българска администрация и на практика приравнява македонските борци за независима македонска държава, които са се борили срещу фашисткия окупатор през Втората световна война със същия окупатор, каза Мицкоски.

Историята ни е обща. Да оставим гражданите на двете страни да я чувстват своя. Ако го е нямало Гоце Делчев, е трябвало да го измислим, за да ни сплотява. Това каза по-рано Заев в интервюто за агенция БГНЕС.

Мицкоски подчерта, че е загрижен, че това интервю може да се тълкува като първа стъпка към отказ от македонското малцинство и фалшифициране на македонската история.

"Предупреждавам правителството да не се заиграват с македонската идентичност, защото ще се изправи пред целия гняв на македонския народ и македонската нация, не само тук, в Македония, но навсякъде по света", каза Мицкоски.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ предупреди Заев: "Ако той обижда македонската идентичност по някакъв начин, трябва да реагираме и да го спрем. Ще бъда първият в тази битка."

Припомняме, че на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, каза Георгиев.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София.

Заев: Блокадата на С. Македония към ЕС е против европейските ценности

Заев: Блокадата на С. Македония към ЕС е против европейските ценности

Въпреки "неприятната" изненада македонският премиер още вярвал във възможен пробив

По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.