Блокадата на България за мечтите на Република Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз е против европейските ценности и предизвика много тъга сред нас. Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред "Франс прес", съобщава БНР.

Заев изрази съжаление от "неприятната" по негови думи изненада от блокирането от страна на София на преговорите за присъединяване към ЕС.

Франс прес припомня, че България настоява западната й съседка да признае българските корени на езика, хората и историята й, преди да позволи на Скопие да пристъпи към преговорите за членството си в Съюза.

Според Заев обаче всякакво оспорване на македонската идентичност е "червена линия". По негови думи това е въпрос на самоопределяне, което е в сърцето на европейския проект.

Македонският премиер заявява, че все още вярва във възможен пробив. Вярвам в европейските ценности, може би много повече от някои хора в ЕС, изтъкна той.

Каракачанов: Македонците си мислят, че могат да хитруват и да ни забиват нож в гърба

Каракачанов: Македонците си мислят, че могат да хитруват и да ни забиват нож в гърба

Той е на мнение, че Скопие няма желание спортните въпроси да бъдат решавани

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, каза Георгиев.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

България пропуснала да обясни на ЕС позицията си за С. Македония

България пропуснала да обясни на ЕС позицията си за С. Македония

Така сме щели да привлечем по-голяма подкрепа според Искра Михайлова

Припомняме, последното заседание на българо-македонската комисия по историческите въпроси постигна напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес. Комисията се събра след като близо година бе прекъснала работата си заради вътрешнополитическата обстановка в Северна Македония и изборите там.

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие, подписан на 1 август 2017 г. 2019 година.

След като имаше дълго отлагане от македонска страна на заседанията на тази комисия, имаше среща при президента Румен Радев, на която бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС. Преди това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв предупреди, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи.

Българското вето за РСМ обслужва евроскептиците и търгашите, според Калфин

Българското вето за РСМ обслужва евроскептиците и търгашите, според Калфин

"Какво точно защитихме?"