Има неща, за които никъде по света не се преговаря. Това заяви премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев, цитиран от агенция МИА по повод преговорите с България, от която искат подкрепа за еврочленство, но оспорват исторически факти и личности.

Има възможност да се провали първата междуправителствена конференция на Република Северна Македония с ЕС, каза той.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

По думите на Заев РСМ правят всичко възможно, за да намерят решение с България.

"И българската страна разбира, че нашата идентичност, нашият македонски език са наше чувство, наше право. Държавите не преговарят за тези неща, така че ние продължаваме да търсим решения, които, разбира се, ще бъдат приемливи за двете страни", каза Заев.

Македонският премиер каза, че по този въпрос не трябва да се "политиканства", а над всичко трябва да стои интересът на държавата.

Каракачанов: Северна Македония разбра, че няма кой да ни натисне за влизането й в ЕС

Каракачанов: Северна Македония разбра, че няма кой да ни натисне за влизането й в ЕС

Вицепремиерът съветва западната ни съседка да си реформира идеологията

"Не казвам, че ще постигнем споразумение, казах, че има голяма вероятност да не постигнем споразумение. Оставаме оптимисти, защото чрез оптимизъм можем наистина да бъдем креативни и да намерим решение", каза Заев.

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи от своя страна заяви, че единственият начин да бъдат решени разногласията с България, е да се върне доверието в Договора за приятелство и добросъседство.

Османи отказа да прогнозира изхода от разговорите между София и Скопие, но каза, че неговата страна прави всичко по силите си, за да представи държавните интереси в най-добра светлина и да намери обща точка с България.

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Тя е категорична, че не може да се възпитава омраза към съседа

"Разговорите продължават, не знам как ще завършат. До последната секунда ще се опитваме да представим нашата позиция и да приближим становищата си. Единственото решение е да се върне доверието в Договора за приятелство, документ, който гарантира, че всичко спорно ще бъде решено", каза външният министър, като подчерта, че неуспехът на Скопие ще бъде неуспех и на София, и на Брюксел.

Припомняме, че съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

На 2 май 2020 година стана ясно, че Македония едностранно е прекратила разговорите за общата ни история.

След известно прекъсване на 16 октомври 2020 г. Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е постигнала напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес.