Вчера Северна Македония разбра, че няма кой да ни притисне за влизането им в ЕС. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод стартирането на преговорите за присъединяването на западната ни съседка към Европейския съюз.

Той посочи, че изразената вчера българска позиция е позиция както на премиера, така и на външния ни министър и на министъра на отбраната. По негови думи България ясно е декларирала, че продължава да поддържа позицията, че единствената нормална перспектива на Западните Балкани е членство в ЕС, но това нямало как да стане по начина, по който си го представяли в Скопие.

Опитваме се от поне година да им обясним, че не могат да чакат някой да ни натисне и да обясни колко е важно Македония, която е център на вселената, да влезе в ЕС, подчерта Каракачанов. По негови думи страната ни е обяснила, че има своите национални интереси и ще държи нейната история да не бъде фалшифицирана, така че идентичността, която се опитват да създадат в Македония, не може да бъде за сметка на нашата. Мисля, че вчера те разбраха, че България не се шегува и че има ясна, принципна позиция и няма кой да ни притисне, отбеляза вицепремиерът. Той заяви, че за него е неприемливо България да жертва своите национални интереси в името на това някой да ни ръкопляска някъде. Тази позиция се споделяла и от правителството ни.

Георгиев: Ветото на Македония е възможно, ако не настъпи промяна

Георгиев: Ветото на Македония е възможно, ако не настъпи промяна

България има клаузи, за които няма да отстъпи

Ако бях на тяхно място, нямаше да чакам 30 години, откакто Северна Македония е независима държава, и щях да си реформирам идеологията, наложена от Съветския съюз и Югославия, на антибългариъм и създаване на една нова идентичност на база на фалшифициране на чужда история, изтъкна Каракачанов.

Той обясни, че вчера българската страна е обяснила, че не иска да спира Скопие, но настоява за ясни гаранции, че подписаният договор ще се изпълнява, а няма да се заобикаля.

Сред вариантите за решение според вицепремиера е нов договор, анекс към вече съществуващия договор или протокол.

Относно новите 8 изтребителя Ф-16 , които ще искаме да закупим от САЩ, Каракачанов подчерта, че не са обсъждани поръчки, а кога може да бъде изпълнена втората част от договора. Очаква се информация за наличностите, цените и начина на плащане. Той бе категоричен, че следващите плащания ще бъдат разсрочени.

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Тя е категорична, че не може да се възпитава омраза към съседа

По отношение на кризата с коронавируса вицепремиерът посочи, че въпросът е как да се справим със здравната система, която е пред колапс. По негови думи държавните болници вече "издишат". Според него частните болници трябва да се ангажират много по-стабилно, защото там имало един резерв, който може да бъде оползотворен.

По негови думи около 2% от личния състав на Министерството на отбраната, включително военни и цивилни служители, са заразени, а в болница към вчерашна дата са настанени 11 военнослужещи и 7 цивилни служители.

Ситуацията при войската е малко по-добра от гледна точка на това, че при хората под пагон има по-високо чувство за дисциплина и са по-старателни при мерките, които вземат, не само на работните си места, но и в контактите си навън, обясни Каракачанов.

Учените от БАН подкрепиха правителственото решение за Северна Македония

Учените от БАН подкрепиха правителственото решение за Северна Македония

Ще отстояват историческата истина за историко-географската област Македония