"Налагането на вето е опция, която стои на масата, но в случай, че не настъпи никакво разведряване в разговорите между двете страни. За съжаление, към момента не наблюдаваме значителна промяна в поведението на нашите колеги от Северна Македония по отношение на това, което ние определяме като "червени линии".

Това каза зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

Георгиев допълни, че България има клаузи, за които няма да отстъпи. В същото време, няма параметър, по който България да не спазва Договора за добросъседство.

"От наша страна можем да изброим множество такива, които виждаме системно непоследователно поведение от страна Република Северна Македония, и то поредица точки. Като стартираме с работата по Коридор №8, преминем през инвестициите и завършим до клаузите за езика и добросъседството. Онова, което България е поела като ангажимент, е да споделя опит със Северна Македония по отношение на европейското ѝ членство, да я подкрепя по отношение на членството ѝ в Алианса", допълни Георгиев.

Заседанието на Съвета на ЕС за преговорите със Северна Македония е отложено

Заседанието на Съвета на ЕС за преговорите със Северна Македония е отложено

Няма да се проведе на 10 ноември, а на 17...

Той подчерта, че държавата ни няма никакво отклонение и сме направили всичко.

"Република Северна Македония е пълноправен член на НАТО, ние споделяме всяка информация, всяко знание и опит по отношение на евроинтеграцията. Но продължаваме да виждаме по какъв начин България бива третирана в Северна Македония. Берлин е не само наш приятел, но и държавата ни дългогодишен член на ЕС. Страна, която е отстоявала позициите си по всяко време. Не бива да се бърка нашето приятелско отношение със слабохарактерност", категоричен е зам.-министърът.

Припомняме, по-рано днес завърши срещата на върха на страните по Берлинския процес в София. На нея бяха подписани две декларации за Общ регионален пазар и за Зелен дневен ред. За пръв път тази среща имаше съвместно председателство на процеса - на България и на Република Северна Македония.

Срещата на върха е седмата от създаването на формата Берлински процес през 2014 година.

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Тя е категорична, че не може да се възпитава омраза към съседа

В петък, 6 ноември, България обяви, че не може да подкрепи преговорната рамка с Република Северна Македония за ЕС. На 17 ноември предстои заседание на Съветът "Общи въпроси", на който страната ни трябва да обяви дали налага вето.