"Напълно е възможно македонците да продължат с фанатичния си македонизъм и през следващите години... Всички македонски медии са еднакви в злостта си към България и във фанатичното им българофобство. С нещо е увредено това общество. Увредено е със сърбокомунизъм, с Титов комунизъм".

Това коментира пред БНР проф. Кирил Топалов, член на съвместната българо-македонска историческа комисия. Той даде пример с македонски кмет, който водел гражданите по стъпките на югославския комунистически диктатор Тито.

Борисов: Не сме на инат за РС. Македония, но не се даваме на натиск

Борисов: Не сме на инат за РС. Македония, но не се даваме на натиск

Българската позиция е принципна, готови сме на разговори

Според проф. Топалов слухът за външен натиск по темата е силно преувеличен.

"Чудя се малко на Европа и на европейските политики, които показват, че биха желали тази държава да влезе в ЕС. Те не знаят какво искат... Държава, която води хората по стъпките на Тито, иска да влезе в Европейския съюз", каза историкът.

Проф. Топалов е категоричен, че жителите на Северна Македония са македонци регионално, но етнически са българи. "Дано преоценят историята и битието си и да покажат едно по-европейско мислене. Тогава ние ще бъдем първите, които ще ги подкрепим", заяви проф. Топалов.

"Гърците не са им роднини, ние сме им най-близките кръвни роднини", каза проф. Топалов в отговор на въпроса защо Гърция постигна всичко, което поиска, а ние бяхме "ларж" до сега. Гърците 30 г. бяха неуморими, те им поставяха условия и ги изчакаха сами да притичат, обясни проф. Топалов.

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Ако знаел, този въпрос щял да бъде отворен и решен

Първото изречение в учебниците за 6-ти клас в Македония гласи: "Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи". Четири поколения там са възпитавани там по този начин.

Забрави се, че Българската армия е приета в Македония с цвета, музика, всички училища са излезли. Българската армия е накарала немската армия да освободи всички пленници там, припомни проф. Топалов.

Той припомни, че България подари на Македония 150 танка и два пъти повече оръдия. По време на ембаргото Бургас беше македонско пристанище, припомни дипломатът.