Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели. Това изтъкна министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерски съвет.

Той изрази съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция.

България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели от целите Западни Балкани да се присъединят към ЕС, посочи премиерът и изтъкна, че именно България решително подкрепи Република Северна Македония за членството й в НАТО.

По думите му българската позиция е принципна и отразява очакванията на всички български граждани. Готови сме да продължим разговорите, добави Борисов и акцентира върху изпълнението на Договора за добросъседство. Министър-председателят Бойко Борисов категорично възрази срещу използването на антибългарска реторика.

Министър-председателят изтъкна, че са проведени десетки разговори, включително с участието на вицепремиерите Захариева и Каракачанов, в търсене на компромиси, така че да не бъде България страната, която да каже "не" на същинското започване на преговори сега.

Подкрепяме Албания за ЕС, Македония - не

Подкрепяме Албания за ЕС, Македония - не

Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, това няма да направи съюза по-силен

България на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония, категорична бе първият ни дипломат. Ние винаги сме отворени за продължаване на разговори и намиране на решения, каза вчера на брифинг външният министър Екатерина Захариева.

Парламентарната група на БСП и днес поиска премиерът Борисов да докладва в парламента за развитието на отношенията между България и Р.Северна Македония. От ПГ на ГЕРБ обаче допуснаха това да направят само вицеприемирет Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Двама вицепремиери докладваха в НС за преговорите с Македония

Двама вицепремиери докладваха в НС за преговорите с Македония

В македонските медии нямало толкова публикации за коронавируса, колкото срещу България

По-рано днес премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че не знае къде неговата страна нарушава Договора за добросъседство с България.

Припомняме, преди дни македонската академия на науките и изкуствата - МАНИ излезе със свое становище, че македонският език бил на няколко стотин години. Тази лъжа се толерира от македонските медии. Становището на БАН е, че официалният език на Република Северна Македония по своя произход и структурно-типологични характеристики е югозападна писмено-регионална норма на българския език".

През 2014 г. след като Сдружение "Македонски манифест" изпрати открито писмо до тогавашния български президент Росен Плевнелиев с искане за признаване на македонския език или македонската азбука и нация, бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов заяви в интервю, че македонският език е просто един диалект на българския език. В Македония диалектното говорене е станало официална литературна норма в манастир "Прохор Пчински" по заповед на Комунистическата партия и то на Югославия, на Югославската комунистическа партия, каза Йорданов.

Георг Георгиев няма какво да коментира за македонския език

Георг Георгиев няма какво да коментира за македонския език

На въпрос обаче какво е направила България, Георгиев заяви, че е забелязала антибългаризма

Вчера, 17 ноември, България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, каза Георгиев.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Ако знаел, този въпрос щял да бъде отворен и решен

Припомняме, последното заседание на българо-македонската комисия по историческите въпроси постигна напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес. Комисията се събра след като близо година бе прекъснала работата си заради вътрешнополитическата обстановка в Северна Македония и изборите там.

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие, подписан на 1 август 2017 г. 2019 година.

След като имаше дълго отлагане от македонска страна на заседанията на тази комисия, имаше среща при президента Румен Радев, на която бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС. Преди това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв предупреди, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи.