Двама вицепремиери докладваха в Народното събрание за преговорите с Македония.

Военният министър Красимир Каракачанов подчерта, че политиците в Скопие трябва да си вземат поука. В последно време в македонските медии няма толкова публикации за коронавируса, колкото срещу България, по думите му.

Разговорите стигаха до една ситуация, в която трябваше да четем история и да си показваме документи, изтъкна Каракачанов. Страната ни до последния момент се е държала кооперативно. Според Каракачанов през годините Северна Македония е имала спрямо България лицемерна и враждебна политика. 

Ескалацията на говора на омразата нараства и през медии и през поведение на тяхната дипломация, заяви Каракачанов.

Георг Георгиев няма какво да коментира за македонския език

Георг Георгиев няма какво да коментира за македонския език

На въпрос обаче какво е направила България, Георгиев заяви, че е забелязала антибългаризма

Българската позиция се представя манипулативно и изкривено в Северна Македония, заяви и външният министър Екатерина Захариева. България е правила всичко по силите си в опит да постигне едно качествено ново начало в двустранните отношения със Скопие, подчерта тя. Имаме вече дълъг списък на случаи, в които те не се придържат към подписани двустранни документи, стана ясно от коментара на първия ни дипломат. Тоталитарното мислене продължава да държи обществото там в клещи, обясни Екатерина Захариева.

Според нея се създава медийна истерия срещу България и българите.

Припомняме, вчера министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

Подкрепяме Албания за ЕС, Македония - не

Подкрепяме Албания за ЕС, Македония - не

Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, това няма да направи съюза по-силен

Един от аргументите ни да не кажем "да" на Р.С. Македония е причината, че съседите ни не са изпълнили поставените условия, а едно от тях е, че София иска в преговорния процес да се използва терминът "конституционен език", а не "македонски език".

Последното заседание на българо-македонската комисия по историческите въпроси постигна напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес. Комисията се събра след като близо година бе прекъснала работата си заради вътрешнополитическата обстановка в Северна Македония и изборите там.

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие, подписан на 1 август 2017 г. 2019 година завърши със срещата при президента Румен Радев, на която бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС. Преди това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв предупреди, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи.

Захариева: Брюксел не може да ни извие ръцете за компромис със Северна Македония

Захариева: Брюксел не може да ни извие ръцете за компромис със Северна Македония

Българската дипломация не може да си позволи да води политика на очерняне на съседна държава