"Всичко зависи от Скопие. България не е кандидат и не говорим за блокиране, а за отлагане. Явно някой е съветвал македонците, че не трябва да правят нищо по Договора за добросъседство, липсва и икономически напредък. За ЕК също няма развитие",

Това заяви пред Bulgaria ON AIR евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Той обясни, че рамката за преговори се приема с консенсус, а ако не се приеме от всички страни членки, се отлага за следващото председателство.

"Ние не искаме да ги избутаме, нашето председателство беше насочено към Западните Балкани и интегриране на страните в ЕС. Не е европейска ценност да ни казват да приемем лъжата. Не може европейци да бъдат обучавани, че българите са татарско племе", посочи Ковачев.

По думите му това не е спор за историята, а основата на ЕС.

Захариева: Брюксел не може да ни извие ръцете за компромис със Северна Македония

Захариева: Брюксел не може да ни извие ръцете за компромис със Северна Македония

Българската дипломация не може да си позволи да води политика на очерняне на съседна държава

"Ние сме пълноправен член на Европейския съюз. На изявления вече не вярваме, загубихме вяра и в Договора за добросъседство", категоричен беше евродепутатът от ЕНП.

Той добави, че македонските граждани не може да получават образование, което да ги настройва срещу България.

По думите му на заседанието ще се чуят най-невероятни тези, за да бъде прикрита истината. "Опитват се да намерят аргументи колко била лоша позицията на България, а трябва в европейския дом да живеем без омраза", обясни Андрей Ковачев.

Според Македонската академия македонският език бил на няколкостотин години

Според Македонската академия македонският език бил на няколкостотин години

"Нова Македония": Македония ще настоява за решение, въпреки позицията на София

Толкова много са обтегнати отношенията, че не знам накъде повече. Управляващите са достатъчно красноречиви, ние предлагаме абсолютно европейска позиция. В 21-ви век не сме им позволявали да се самоопределят - това е пълна лъжа. Ако искат да се определят като македонски, да определят езика си като македонски, но те се опитват да замаскират това, че са етнически македонци", каза още евродепутатът.

Той посочи, че твърдението на Македонската академия на науките, че езикът им съществувал от няколкостотин години, е "научна фантастика".

"Протегнатата ръка на България остава, но нека стъпим на истината", подчерта Андрей Ковачев.