Министерството ни на външните работи определи като провокация руския документален филм "Една вяра, един език" на сценариста и режисьор Елена Мироненко, съобщава БГНЕС.

Припомняме, лентата разбуни духовете заради твърдение, че светите братя Кирил и Методий и техните последователи нямат нищо общо с България, а родината на славянската азбука е Македония.

От МВнР са категорични, че филмът не е издържан научно и изложените в него исторически периоди са представени некоректно.

Румен Петков иска официална позиция от Русия за филма, пренаписващ историята на кирилицата

Румен Петков иска официална позиция от Русия за филма, пренаписващ историята на кирилицата

Трябва да е ясно, че двойните стандарти и опитите за пренаписване на историята са еднакво неприемливи

"Поради подменените или пропуснати умишлено фундаментални факти във филма припомняме, че в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси Република България и Република Северна Македония са постигнали споразумение относно исторически личности и събития от общата ни история, в това число св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и други, утвърдено от правителствата на двете страни, изтъкват от ведомството.

Те изразяват надежда, че в "подобни провокации" нямат пряко или косвено участие трети страни, не целят създаване на разделения, както и че "занапред няма да ставаме свидетели на подобни казуси, които са в разрез с всеобщоприетите тези в световната историография".

Документален филм твърди, че родината на славянската азбука е РСМ

Документален филм твърди, че родината на славянската азбука е РСМ

БАН настоява за бърза реакция от страна на България