Фалшификацията в учебниците по история в Северна Македония е безобразна. Те или не са чели изворите, или не искат да го правят. Това заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Христо Матанов, преподавател по Балканска история в СУ "Свети Климент Охридски".

Проф. Матанов е възмутен, че някои историци, които претендират да разбират от история, не се занимават с първичната информация. Точно това правели и историците от Скопие, но едно такова третиране на историята идва от Белград. Няма какво да се правят на ударени, при положение, че македонизмът е лансиран от сърбин, обясни той.

По думите на проф. Матанов, когато някой краде история, се отдалечава от самата информация, но такава кражба, където има в Северна Македония, просто нямало никъде.

Според Македонската академия македонският език бил на няколкостотин години

Според Македонската академия македонският език бил на няколкостотин години

"Нова Македония": Македония ще настоява за решение, въпреки позицията на София

Фактите са си факти, но това е абсурдно, което се твърди в учебниците по история в Македония за България. Матанов даде примери с българите, които сме татаро-монголско племе, македонците били потомци на митичния Македон, като се претопили от славяните, цар Самуил е македонски цар, който вдигнал въстание и отхвърлил българската власт заедно с братята си Давид, Аарон и Моисей, като създал македонска царска династия. Според македонските учебници, глаголицата била създадена за да се приобщят "македонските славяни" и след това отишла в България.

Македонизмът бил идеология, но и психическо отклонение

Македонизмът бил идеология, но и психическо отклонение

Омразата ражда ответна отрицателна реакция, напомня историкът Войн Божинов

Когато си поставил задача да индоктринираш някой, именно учебниците са ключов момент, подчерта проф. Христо Матанов и обясни, че буквално на всяка страница историците се захващат за нещо. "Толкова е абсурдно, че не може да бъде повече", каза професорът.

В заключение историкът заяви, че българската общественост вярва във фактите. Учебниците не могат да се пренапишат, защото се пишат по един и същи начин с години напред, но ние не трябва да бъдем опортюнисти, призова той.

"Никакъв компромис, защото фактите са на нашата страна", отсече проф. Матанов. "Гърците направиха ли компромис - въпросът е да се устиска, никакъв компромис, защото фактите са на наша страна", категоричен беше българският историк.

Македонските историци четат изворите, както дяволът чете евангелието

Македонските историци четат изворите, както дяволът чете евангелието

Проф. Топалов: Те трябва да мислят като европейци