В момента в Република Македония тече антибългарска истерия, което показва, че македонизмът е не само идеология, но и психическо отклонение. Това заяви пред БНР историкът от БАН Войн Божинов.

Според него македонците мислят, че по този начин ще мобилизират обществото за каузата да започнат преговори с Европейския съюз.

Той предупреди, че омразата ражда ответна отрицателна реакция, поради което в Скопие трябвало да си дадат сметка, че това не е подходът.

По думи на Божинов самочувствието на С. Македония идва от политическата класа, възпитавана в социалистическа Югославия, както и от факта, че зад страната стоят солидни европейски държави.

Захариева: Северна Македония не оценява приятелските ни действия

Захариева: Северна Македония не оценява приятелските ни действия

Договорите се подписват, за да се спазват, напомня Джамбазки

Според него е крайно време Германия да заяви позицията си - дали стои зад членка на Европейския съюз или зад държава кандидат за ЕС. По негови думи Германия има очевидни политически и икономически интереси на Балканите, тъй като разширяването на ЕС означава разширяване на германското влияние в нашия регион.

Историкът подчерта, че и от страна на България се дават разнопосочни сигнали.

"В Скопие има големи надежди, че могат да направят пробив след изборите в България. Срещата на Бучковски с Корнелия Нинова беше много интересна, защото явно скопската страна е искала да сондира плановете на най-голямата опозиционна партия. Но той си тръгна от София с подвита опашка", коментира ситуацията Божинов.

Според него дипломацията ни трябва да има изключително рафинирани начини на действие - от една страна да защитим националните си интереси, а от друга - да покажем, че Скопие има място в европейското семейство, за да не започнат в нея деструктивни процеси, които могат да доведат до разпадането й.

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Ако знаел, този въпрос щял да бъде отворен и решен

Божинов посочи, че българският интерес е РСМ да съществува като самостоятелна и независима държава. Причината, която той изтъкна, е, че нейното наличие върху картата прекъсва сухоземната връзка между сърби и гърци, което е от огромен интерес за страната ни, защото това е граница, която преди винаги е задушавала България.

Според историка новоизбраният американски президент Джо Байдън няма да е водеща фигура във външната политика, но натискът от Вашингтон по проблема значително се засилва.

Поколенията няма да ни простят, ако не намерим компромис, настоя Борисов пред Бучковски

Поколенията няма да ни простят, ако не намерим компромис, настоя Борисов пред Бучковски

България винаги е изповядала евроатлантическите ценности