България винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани. В това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във видеообръщение на онлайн конференцията "Западни Балкани", организирана от евродепутата Ангел Джамбазки.

Захариева припомни последователната подкрепа на България за страните от Западните Балкани, като подчерта, че присъединяването е двустранен процес и страните от региона трябва да полагат всички усилия да се приближат към ценностите на ЕС, които да станат основна част от тяхната политика и основополагащ принцип в реформите им.

Тя увери, че подкрепата към страните от Западните Балкани ще продължава, но същевременно напомни, че тя никога не е била безусловна. Много държим на това да развиваме добросъседски отношения - както помежду си в ЕС, така и със страните от Западните Балкани.

Евродепутите от ГЕРБ, СДС, ВМРО с позиция: Македония да спре да фалшифицира историята

Евродепутите от ГЕРБ, СДС, ВМРО с позиция: Македония да спре да фалшифицира историята

Да започне обективно и научно основано преподаване на историята, да спре езика на омразата

"За съжаление ще отбележа, че Република Северна Македония не оцени нашите приятелски добронамерени действия и неглижира предупрежденията ни относно неспазване на договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество от тяхна страна", посочи Екатерина Захариева.

Поради този факт бяхме заставени да не одобрим текста на проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония, но въпреки всичко оставаме с надежда, оставаме отворени за конструктивен диалог и вярваме, че заедно с колегите от Скопие ще намерим изход от тази ситуация, отбеляза българският външен министър.

Тя изрази надежда това да стане по-лесно след успокояване на емоциите и намаляване на езика на омразата към България, който през последните месеци, по думите ѝ, е на безпрецедентно високи нива.

"2020 е една от най-тежките години, с които се е сблъсквало човечеството, и се надявам да ни е дала един важен урок - че доверието, солидарността и приятелството са основата, върху която трябва да градим своите отношения, а сме толкова взаимносвързани, че няма как да преодоляваме тежките предизвикателства, без да имаме това тясно сътрудничество", заяви още Захариева, която се спря и върху процесите и напредъка и в останалите страни от Западните Балкани.

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Ако знаел, този въпрос щял да бъде отворен и решен

Властите в Скопие отказват да прилагат договора за добросъседство, коментира Ангел Джамбазки. По думите му три и половина години са били загубени преднамерено, организирано, от кръгове в Скопие, които не желаят сближаването между България и Република Северна Македония, както и не желаят страната да бъде пълноправна част от ЕС.

"Много се говори днес за това, че България е наложила вето - не, България не е наложила вето, а не е дала съгласие за насрочване на първата конференция на външните министри, на която трябва да се даде формално начало на преговорите. И България има своите изконни и законни основания за това, основани на международното право", заяви Джамбазки.

Той отбеляза, че договорите се подписват, за да се спазват, а договорът трябва да се изпълнява коректно и честно от двете страни. Когато имаме неизпълнение, саботаж, недобронамереност от едната страна, няма как тези отношения да се развиват и България да ги подмине с лека ръка, затваряйки си очите, каза Джамбазки. Той заяви, че никой в България не оспорва правото на самоопределение на когото и да било, а просто настояваме на историческата и политическата коректност.

"Присъединяването на всички държави от Западните Балкани към Северноатлантическия договор няма алтернатива, разбира се, няма алтернатива в дългосрочен план и присъединяването им към ЕС, но това трябва да стане само след изчистване на всички двустранни отношения", коментира още Ангел Джамбазки на форума.

Поколенията няма да ни простят, ако не намерим компромис, настоя Борисов пред Бучковски

Поколенията няма да ни простят, ако не намерим компромис, настоя Борисов пред Бучковски

България винаги е изповядала евроатлантическите ценности

Припомняме, на 17 ноември 202 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. На 8 декември 2020 г. трябваше да бъде заседанието на Съвета по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, но то бе отменено.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново. Страната ни наложи вето заради двустранни проблеми.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска да продължи преговорите със София. В същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае (някакво - б.р.) македонско малцинство.