Без резултат приключи единайсетата среща на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси между България и Република Северна Македония. Това обяви съпредседателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров пред БНТ.

Видеоконферентната връзка в два поредни дни изясняваше съдържанието на македонските учебници по история за средновековния и ранния османски период. Срещата се провежда онлайн поради ситуацията с COVID-19. Обсъждаше се и възможното съвместно честване на Гоце Делчев, към чиято националност македонците имат претенции.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

Комисията е създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

Терминът "македонски" разделя историците от София и Скопие. Без съгласие за него, те не могат да подпишат протоколите от предходни срещи. Появява се несъгласие за общ текст, който трябва да бъде предложен на двете правителства за чествания относно цар Самуил - тема, по която вече беше постигнат компромис.

По думите на проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси, няма направена дори една миниатюрна стъпчица напред в нашата работа.

"Завършваме една година, единайсета среща, а се оказва, че се движим толкова бавно, с такова костенуркско темпо, че не се очертава...", каза проф. Димитров.

Проф. Ангел Димитров: Интервюто на Зоран Заев пред българска медия може да е заиграване

Проф. Ангел Димитров: Интервюто на Зоран Заев пред българска медия може да е заиграване

Думите му трябва да залегнат в международно правен документ

На днешната среща станаха ясни доста неща, смята проф. Димитров. Той разказа, че след деветата среща македонските историци са престанали да подписват протоколите. Те отказват да приемат нашето тълкуване на понятието "македонски". Това влизаше в противоречие с желанието за общуване на Северна Македония, която тя беше изразила с документ към ООН, заяви проф. Димитров.

"Блокирайки подписването на протоколите на последните две срещи, поставя под съмнение нашата работа. Без документ, който ясно да отразява какви дискусии са водени и какви решения са взети, нещата стават несигурни и показват нежелание да се работи по-ефективно", коментира българският съпредседател на комисията.

Съпредседателят на Комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев определи дискусията като многослойна, но се съгласи че е безрезултатна.

След като България блокира началото на преговорите на Македония за членство в Европейския съюз, въпросът ще бъде отворен следващата седмица, когато е насрочен Съвета на министрите на Съюза.

Вчера македонският премиер Зоран Заев заяви в Неготино, че в македонските учебници ще пише договореното от смесената комисия.

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

Македонците търсят диалог с България, но настояват на своето

Македонците търсят диалог с България, но настояват на своето

Пуснаха "Македонски манифест" на МАНИ, Охридската архиепископия и на университета