По време на двудневната среща на българо-македонската комисия за исторически и образователни въпроси, властите в Скопие изразиха очакване, че преговорите с България ще продължат и заради наложеното българско вето за начало на преговорите за еврочленство. Това пише македонският вестник "Свободен печат".

Припомняме, вчера започна двудневна среща на комисията, на която се разглежда съдържанието на македонските учебници по история за средновековния и ранния османски период. Срещата се провежда онлайн поради ситуацията с COVID-19. Обсъжда се и възможното съвместно честване на Гоце Делчев, към чиято националност македонците имат претенции.

Вчера македонският премиер Зоран Заев заяви в Неготино, че в македонските учебници ще пише договореното от смесената комисия.

Относно преговорите с България вчера в Македония бе обявен съвместен меморандум, наречен "Македонски манифест". Той обхваща Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ), Македонската православна църква - Охридска архиепископия и университета "Св. Св. Кирил и Методий"

В документа те изразяват загриженост за резултата от събитията, свързани с европейската интеграция на страната си и определят исканията на България за зачитане на съвместната ни история като абсурдни. Македонците са убедени, че отговарят на условията за начало на преговорите за еврочленство.

В този манифест се призовават властите, медиите, научните, културните и артистичните институции и сдружения, политическите партии, както и всички граждани, да водят преговорите на равна и принципна основа, при надлежно зачитане на международното право, без никакви условия от едната или от другата страна.

"Да се ​​зачита безрезервно знанието на македонските социални, хуманистични и културни науки относно автохтонността на македонския народ и неговата историческа, езикова, културна и религиозна приемственост; да зачита не само обективни факти и научна аргументация, но и сложната интерпретация на исторически факти, събития и личности; и да уважава знанията, установените факти, възприетите теории и емпиричните изследвания на съвременната световна славистика, лингвистика, историография и международно право, посочени в Меморандума", пишат македонските автори на документа.

В пожелателен тон македонските представители на тяхната академия на науките, университета и архиепископията препотвърждават си досегашната теза.

Те апелират към: "процеса на европейска интеграция на страната ни да продължи в духа на взаимно уважение и оценка на нашите усилия за изпълнение на критериите, за прилагане на положителните и общоприети международни конвенции и декларации на ООН самоопределение за правата и свободите на човека; да уважава безусловно свободно изразената воля на македонския народ, неговата етническа и духовна уникалност; да уважава волята на македонските граждани, членове на Македонската република, да живеят в цивилизовани добросъседски отношения и да продължат практиката на сътрудничество между културни, научни, образователни, религиозни и икономически институции; а не да създава конфликтна среда в страната, да запазва мира и свободното развитие, което означава просперитет, алтернатива, демокрация и достоен живот, включително любов към родината и държавата ".

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.