Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП, СДС/ЕНП и ВМРО/ЕКР твърдо подкрепят европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително и на Република Северна Македония, но при изпълнение на договореностите. Това се казва в декларация от евродепутатите ни от тези политически сили.

Те изтъкват, че въпреки желанието за евроинтерграция виждат систематично нарушаване на договора от страна на Република Северна Македония.

Убедени сме, че присъединяването към ЕС е най-ефективният инструмент за преодоляване на разделението от миналото и историческо помирение, пишат евродепутатите от тези групи.

Припомняме, евродепутатът Илхан Кючук, излъчен от партия ДПС/АЛДЕ заедно с евродепутати от други държави смятат, че България трябва да отвори широко вратата пред еврочленството на Македония, въпреки явните кражби на история, език на омразата и неспазване на Договора за добросъседство.

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Ако знаел, този въпрос щял да бъде отворен и решен

Ние винаги сме подкрепяли и продължаваме да подкрепяме европейското бъдеще на нашите най-близки съседи от Република Северна Македония, пишат евродепутатите ни от ГЕРБ, СДС, ВМРО.

В заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването от март тази година се припомня, че е важно да се постигнат осезаеми резултати и да се прилага добросъвестно Договорът за добросъседски отношения с България, изтъкват те и припомнят, че не виждат напредък в изпълнението на това основополагащо споразумение.

България изпълнява своите задължения и ангажименти, но в същото време виждаме систематично нарушаване на договора от страна на Република Северна Македония, се казва в декларацията.

Евродепутатите дават пример с последните изказвания на македонския премиер Зоран Заев, който интерпретира общата история като "преплетена" и "мултиперспективна". Това е явно противоречие с разпоредбите на двустранното споразумение, коментират евродепутатите. Те призовават Република Северна Македония да навакса забавянето, за да могат преговорите да започнат в най-скоро време.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

В основата на създаването на ЕС е идеята за преодоляване на враждата и противопоставянето между европейските държави, пише в позицията на европредставителите ни.

Те настояват за спиране на пропагандата от миналото и начало на обективното и основаващо се на научни доказателства преподаване на историята на младите поколения, както е записано в договора между двете страни.

Проф. Ангел Димитров: Интервюто на Зоран Заев пред българска медия може да е заиграване

Проф. Ангел Димитров: Интервюто на Зоран Заев пред българска медия може да е заиграване

Думите му трябва да залегнат в международно правен документ

"Съвременните реалности са факт, но те не могат да бъдат аргумент за продължаване на фалшификацията на историята и омразата към съседите. Историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Нашата подадена ръка остава в името на общото ни европейско бъдеще и просперитета на нашите граждани", пишат българските евродепутати.

Припомняме, на 17 ноември 202 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. На 8 декември 2020 г. трябваше да бъде заседанието на Съвета по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, но то бе отменено.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново. Страната ни наложи вето заради двустранни проблеми.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска да продължи преговорите със София. В същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае (някакво - б.р.) македонско малцинство.

Поколенията няма да ни простят, ако не намерим компромис, настоя Борисов пред Бучковски

Поколенията няма да ни простят, ако не намерим компромис, настоя Борисов пред Бучковски

България винаги е изповядала евроатлантическите ценности