Над 20 евродепутати от комисията по външни работи на Европейския парламент настояват Съветът да одобри преговорната рамка за Северна Македония и Албания, съобщи БНР.

Сред евродепутатите, които смятат, че България трябва "да подари" историята си, е и българският представител от "Обнови Европа" и докладчик за Северна Македония Илхан Кючюк, излъчен от ДПС.

И 11-тото заседание на Българо-македонската комисия е без резултат

И 11-тото заседание на Българо-македонската комисия е без резултат

Терминът "македонски" разделя историците ни

Сред 20-те евродепутати е и председателят на външната комисия Дейвид Макалистър, докладчикът за Северна Македония в сянка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Таня Файон. Те призовават всички заинтересовани страни да намерят решение, с което да се гарантира, че преговорите за присъединяване ще започнат преди края на годината.

Предупреждението на тези евродепутати е, че замразяването на началото на преговорната рамка ще подкопае доверието в ЕС на Западните Балкани. Евродепутатите апелират към България и Северна Македония да намерят компромис по двустранните проблеми, с който да се избегне допълнителното забавяне на процеса.

"България трябва да одобри откриването на междуправителствена конференция със Северна Македония възможно най-бързо и при всички положения през декември, като по този начин признае усилията на страната за присъединяването ѝ към Общността. Северна Македония в ролята си на кандидат-член също трябва да положи всички усилия за решаването на спорните въпроси", подчертават представителите в Европейския парламент.

Пред общественото радио българските управляващи заявиха, че позицията ни не е променена и изтъкнаха, че България подкрепя започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, но при определени условия.

Вчера стана ясно, че на днешното заседание на Съвета по общи въпроси няма да бъде разглеждано началото на европреговори за Албания, тъй като определени дипломати искат Албания и Северна Македония да вървят в комплект.

Михаел Рот: Стремим се към компромис за начало на преговорите със Северна Македония

Михаел Рот: Стремим се към компромис за начало на преговорите със Северна Македония

Всичко останало би било политическа грешка

Припомняме, на 17 ноември 202 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Днес трябваше да бъде заседанието на Съвета по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, но то бе отменено.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново. Страната ни наложи вето заради двустранни проблеми.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска да продължи преговорите със София. В същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае (някакво - б.р.) македонско малцинство.

Германското председателство е изразило съжаление за сегашната ситуация, но според твърденията му, ситуацията може да се промени.

Нередно било да има международен натиск върху страната ни заради С. Македония

Нередно било да има международен натиск върху страната ни заради С. Македония

Според Каракачанов ясно искаме повече от Скопие да станат част от ЕС