"30 г. не съм се уморил да повтарям, че добрите отношения между България и Македония не могат да бъдат за сметка на българската идентичност, достойнство и интереси. Ние, за разлика от Македония, явно повече искаме тя да бъде част от ЕС".

Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му България винаги е подкрепяла Северна Македония, като допълни, че ние сме били първата държава, която ги е признала.

Според него отделните европейски държави защитават своите интереси, а международният натиск върху страната ни да не спира преговорите на Северна Македония за членство в ЕС - е нереден.

"Не може няколко европейски държави, наши партньори, да искат държава-членка да се откаже от своя национален интерес в полза на държава кандидат-член. Такъв парадокс няма никъде по света", добави той.

Отношенията ни със Северна Македония се обтягали, договорът не се спазвал

Отношенията ни със Северна Македония се обтягали, договорът не се спазвал

Според анализатора Николай Кръстев след 2 години сме се сетили, че трябва да има анекс към догорова

Ако ти си решил да изграждаш някаква нова национална идентичност, бъди така добър да не го правиш за сметка на кражба на българската история. Чрез фалшифициране на българската история ти да култивираш чувството на омраза към България", посочи министърът на отбраната.

Михаел Рот: Стремим се към компромис за начало на преговорите със Северна Македония

Михаел Рот: Стремим се към компромис за начало на преговорите със Северна Македония

Всичко останало би било политическа грешка

Каракачанов обясни, че държавата ни иска в анекс към Договора за добросъседство да бъде записано:

  • Решаване на историческите спорове
  • Промяна на учебниците по история
  • Отказ от малцинствени претенции

"Наименованието "Северна Македония" касае само територията на Република Северна Македония, а не територията на съседни държави, респективно България. Желаем още да бъде записано, че в бъдеще, по никакъв повод, Р.С. Македония няма да предявява малцинствени права, спрямо населението на Република България", каза още вицепремиерът.

Министърът на отбраната коментира още обвиненията на Москва, че страната ни, заедно с Румъния, разполагат оръжия за нападение в Черно море. Той категорично отхвърли тази теза и коментира, че България не модернизира армията си с цел нападение, а да защитава териториалната цялост.

И 11-тото заседание на Българо-македонската комисия е без резултат

И 11-тото заседание на Българо-македонската комисия е без резултат

Терминът "македонски" разделя историците ни