"Започна да се разсъждава, че през март може да има пробив и трябва да се изчакат изборите в България. Има сблъсък на двете концепции. Да не мислите, че на Заев му е много лесно. Той буквално е разкъсван вътре в страната. Нашата непоследователност в отношенията днес е напът да изкара сериозен проблем между София и Скопие".

Това заяви пред Bulgaria ON AIR международният анализатор Николай Кръстев.

По думите му се е променилo това, че Договорът за добросъседство между България и Северна Македония не се спазва, а отношенията се обтягат.

И 11-тото заседание на Българо-македонската комисия е без резултат

И 11-тото заседание на Българо-македонската комисия е без резултат

Терминът "македонски" разделя историците ни

Според Кръстев след 2 гoдини и половина сме се сетили, че трябва да има анекс към договора. "В Македония се извършиха промени, референдум за името, подписването на договорите с България и Гърция - всичко се случи в много къс период", допълни още международният анализатор.

Кръстев смята, че положението в Северна Македония е много специфично - има протести, организирани от опозицията. "Говорим едва ли не, че сме помогнали много на Северна Македония за НАТО. Не може основните ни партньори в ЕС, както и САЩ, да не могат да помогнат за отношенията със Северна Македония днес. Трябва да се върнем към философията на Договора за добросъседство. От Вашингтон и Брюксел трябва да ни подсказват как да се върнем към отношенията на добросъседство. Не може всичко в момента да се формира около работата на комисията. Ако ние продължаваме да втвърдяваме тона, възможно е Гърция да засили присъствието си в икономиката в Северна Македония", обясни Николай Кръстев.