България е губеща в настоящата ситуация и ще остане в историята като страната, спряла преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС, макар че сме искали да бъдем лидери и да оглавим този процес на интеграция на Западните Балкани. Това заяви пред bTV бившият социален министър Ивайло Калфин.

Той допълни, че позицията ни е удобна и на други държави, които също не искат да се започне преговорният процес, но използват страната ни за претекст за това.

Бившият социален министър посочи, че трябва да търсим друга форма, в която да си решим отношенията със западната си съседка.

Според него България няма да промени позицията си по отношение на Скопие. Той изрази мнение, че няма време, за да се постигне решение на двустранните проблеми до срещата на министрите, поради което самият македонски премиер Зоран Заев е оставил това за след изборите у нас. Това по думи на Калфин било показателно.

Според него обяснителният меморандум на България за проблемите ѝ със Северна Македония е неразбираем за повечето европейци и вместо да постигне желания ефект, ни е изолирал в общността. Ветото пък по негови думи е засилило антбългарските настроения в Скопие и е наляло вода в мелницата на "сърбоманските" среди.

Отношенията ни със Северна Македония се обтягали, договорът не се спазвал

Отношенията ни със Северна Македония се обтягали, договорът не се спазвал

Според анализатора Николай Кръстев след 2 години сме се сетили, че трябва да има анекс към догорова

В момента използваме френски ключ, за да развием винт, който се развива с отвертка, коментира ситуацията той.

От българските представители Калфин разбрал, че страната ни ще чака Северна Македония да се държи по друг начин.

Проблемът е, че и ние, и Република Северна Македония рискуваме да се плъзнем по линията на пропагандата и идеологията, която много години е властвала и в двете страни, подчерта той.

Калфин посочи, че нашите история и език са важни и той очаква от властите да ги защитават. Този аргумент обаче бил неразбираем за европейските ни партньори.

По тази причина той смята, че трябва да търсим друга форма, в която да си решим отношенията със Скопие.

И 11-тото заседание на Българо-македонската комисия е без резултат

И 11-тото заседание на Българо-македонската комисия е без резултат

Терминът "македонски" разделя историците ни

Калфин бе категоричен, че трябва да приключим тези въпроси, без да ги отлагаме, тъй като отлагането на решаването на проблемите по никакъв начин не ни помагало.

Относно кризата с коронавируса той посочи, че тя е довела до преразпределение на благосъстояние, чиито последствия ще се видят през следващите години.

По негови думи в момента у нас имало голямо преразпределение между хората, които успяват да оцеляват и дори да забогатяват още повече в кризата, и хора, които изпадат в крайна бедност. Той прогнозира, че това преразпределение ще предизвика огромни проблеми през следващите години.

Калфин бе категоричен, че мерките на правителството срещу икономическите последствия на пандемията са неадекватни, защото подпомагат хората с добри доходи, а не тези, които имат малки или никакви доходи. Той изтъкна, че за разлика от нас останалите страни в ЕС са направили точно обратното по време на първото затваряне.

Бившият социален министър посочи, че при започна първото затваряне Евросъюзът ни е предлагал 2 млрд. допълнителни средства, от които сме усвоили 1/3.

Той отбеляза, че страната ни има 13 милиарда фискален резерв, а тегли заем.

По неговите думи през правителството са преминали милиарди, а до засегнатите от кризата са достигнали едва 700 милиона.

Освен това според Калфин действията на правителството предизвикват и хаос в пенсионната система.

Македонците търсят диалог с България, но настояват на своето

Македонците търсят диалог с България, но настояват на своето

Пуснаха "Македонски манифест" на МАНИ, Охридската архиепископия и на университета