Темата за преговорната рамка за Северна Македония и Албания няма да бъде разглеждан на утрешния Съвет "Общи въпроси". Това съобщи БНР, позовавайки се на дипломатически източник.

По думите на дипломата рамката за Албания няма да бъде придвижена, тъй като рамката за Северна Македония е блокирана от България заради двустранни проблеми.

Да спрат антибългарските позиции по казуса със С. Македония, иска ВМРО

Да спрат антибългарските позиции по казуса със С. Македония, иска ВМРО

Налагане на подобни тези от български медии е обида за българите

Припомняме, на 17 ноември 202 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска да продължи преговорите със София. В същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае (някакво - б.р.) македонско малцинство.

"Има държави, които искат двете (преговорни) рамки да вървят заедно", подчерта източникът.

Германското председателство е изразило съжаление за сегашната ситуация, но според твърденията му, ситуацията може да се промени. 

Йотова: България трябва да обясни на Европа позицията си за Северна Македония

Йотова: България трябва да обясни на Европа позицията си за Северна Македония

България няма да допусне суверенитет да се гради на гърба на българската история