Системно български медии "превеждат" интервюта с хора от РС Македония. Това не е редно. Такова обръщение към председателя на Съвета за електронни медии Бетина Жотева, изпратиха чрез официално писмо народните представители от ВМРО Мария Цветкова, която е и зам.-председател на Комисията по култура и медии и Красимир Богданов - зам.-председател на Комисията по външна политика в НС. В него те цитират и конкретни примери за предавания в национален ефир, които разпространяват антибългарски позиции и пропаганда по актуалния казус с ветото, което България наложи на РС Македония за членство в ЕС.

Според тях системното налагане на подобни тези от български медии е обида за българите в Република Северна Македония, които десетилетия наред са репресирани за това, че отстояват българската си идентичност и не са се пречупили, въпреки жестоките опити за налагане на чужда етническа и национална самоличност. Чрез подобни твърдения се осквернява паметта на стотиците хиляди български герои загинали за Освобождението на Македония и националното обединение на България. Опетнява се паметта на македонските българи, изтезавани и убивани заради българското си самосъзнание в лагерите на смъртта в Титова Югославия.

Заев отново обяви - няма да се предаваме, ние сме македонци, говорещи македонски език

Заев отново обяви - няма да се предаваме, ние сме македонци, говорещи македонски език

Ще чака да минат изборите в България, а българското му интервю било за българите

Присвояването на исторически личности и откритото и тенденциозно изкривяване на историческата истина за нас са непростими. А още по-непонятно и неразбираемо е налагането на подобни норми в българския ефир. Цветкова и Богданов призовават СЕМ да направи нужното тези практики да бъдат прекратени, като подчертават, че това не е опит за политически натиск от страна на депутатите или ВМРО, както и начин за намеса в редакционната политика на медиите. Това е принципна позиция, базирана на официалната държавна, както и на доказани от научните среди констатации, категорични са те.