Винаги ще правим приятелски крачки към съседите, но никога за сметка на нашата идентичност и достойнство. Нашата идентичност никога няма да бъде договорена като македонци, говорещи македонски език, обяви севрномакедоснкият премиер Зоран Заев във "Фейсбук". 

Лидерите са тук да решават трудни въпроси. Правя приятелски стъпки, които отварят перспективи, в нашия случай европейски перспективи и бъдеще, коментира той.

Македонци сме, говорим македонски и членуваме в НАТО, македонци ще говорим македонски и ще членуваме в ЕС. Патриотизмът не е да заседнеш в миналото и по този начин да застрашиш настоящето, което не може да отвори бъдещето.

И 11-тото заседание на Българо-македонската комисия е без резултат

И 11-тото заседание на Българо-македонската комисия е без резултат

Терминът "македонски" разделя историците ни

Винаги ще бъдем страна, която предприема приятелски стъпки, които отварят перспективи за взаимни отношения с нашите съседи, включително България, но за сметка на това никога няма да предадем своята идентичност и достойнство, за които никога няма да се договаряме и това е нашата идентичност като македонци, които говорят македонски език, заяви той в интервю за Радио Канал 77.

Премиерът Заев заяви, че каналите за комуникация са непрекъснато отворени с Република България и се провеждат интензивни дискусии по въпроси, които са станали актуални и се поставят като пречка за съгласие за приемане на преговорна рамка за Република Северна Македония за започване на преговори за членство в ЕС.

"Говорим за реч на омразата, говорим за пътна карта за прилагане на Споразумението между двете страни. Трябва да постигнем повече по отношение на икономическото сътрудничество, да насърчаваме много повече от постигнатото до момента, и то не малко. Имаме инвестиции от нашите компании в България. Имаме 13 инвестиции от България, включително най-новите, които са проявили интерес към инвестиции в енергетика", обясни Заев.

"Имаме още малко време и пространство, но е сигурно, че България ще наложи вето отново този месец. Мисля, че трябва да изчакаме да отминат изборите през март, да мислим с трезва глава. Да няма такъв натиск от избори. Въпросът трябва да бъде решен през пролетта"

Относно интервюто пред българска медия миналата седмица, той не съжалява за казаното, а интервюто било предназначено за българската публика.

Македонските историци четат изворите, както дяволът чете евангелието

Македонските историци четат изворите, както дяволът чете евангелието

Проф. Топалов: Те трябва да мислят като европейци