Имаме нерешени въпроси с Република Северна Македония. Грешката ни е, че не успяхме достатъчно да обясним на европейските ни партньори националната си позиция. Това каза вицепрезидента Илияна Йотова по време на срещата с посланика на Кралство Белгия Фредерик Мьорис.

Тя бе категорична, че България няма да допусне суверенитет и национална идентичност да се градят на гърба на българската история

Не познаваме в дълбочина тези проблеми и е необходимо те да бъдат представени и изяснени в публични дебати, включително и на европейско ниво, посочи от своя страна посланик Фредерик Мьорис. Илияна Йотова подчерта, че трябва да се познава добре историята на Балканите, за да се разбере българската позиция.

Йотова изрази съмнение, че до края на германското председателство въпросът за начало на преговорите ще бъде решен. Илияна Йотова е убедена, че въпросът за разширяването трябва да се разглежда в контекста на големия дебат за бъдещето на Европейския съюз.

Йотова пристеснена от претенциите на Северна Македония

Йотова пристеснена от претенциите на Северна Македония

По думите ѝ България трябва да остане твърда в позицията си и да не се прави компромис с историята ни

На 6 ноември България обяви, че не може да подкрепи преговорната рамка с Република Северна Македония за ЕС

Припомняме, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че България на този етап не може да каже "Да" на Република Северна Македония за Европейския съюз.

На 14 ноември бившият премиер Иван Костов коментира темата за Северна Македония.

Македонският външен министър Буяр Османи заяви , че България и Северна Македония имат още три дни, за да намерят решение и да се отблокира процесът за започване на преговори на Скопие с Европейския съюз.

Преди това Каракачанов обяви пред парламента, че няма да дадем съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС, ако не бъдат изпълнени някои условия.