Единственото, което успяхме да завършим, бе протокола за 11-тото съвещание, днес, по време на 13-тото заседание на съвместната българо-македонска мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

Това заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с РС Македония на пресконференция в МВнР. 

Евродепутати: Позицията на България за РС Македония остава непроменена

Евродепутати: Позицията на България за РС Македония остава непроменена

Според Илхан Кючюк трябва да покажем на Скопие път за промяна

"Нашите двудневни разговори не доведоха до нещо, което заслужава внимание", каза проф. Димитров. По време на срещата е обсъждана темата за края на Първото българско царство /1018 г./, неговите владетели, преди всичко цар Самуил.

В първата половина на юни ще бъде следващата среща. Тази година се навършват 160 г. от издаване на сборника на братя Миладинови "Български народни песни". Предложихме на нашите колеги - братя Миладинови, а и техният ученик Григор Пърличев да станат тема за обсъждане на следващата среща, но не срещаме съгласие от нашите колеги.

И днес не си казахме една дума за съвместното честване на Гоце Делчев. Нашите колеги не проявяват особена активност.

Не успяхме да направим нищо да се стигне до дискусия за Охридската архиепископия, каза проф. Димитров. За да не бъдат съвсем безплодни нашите разговори предложихме да дискутираме въстанията на Петър Делян и на Георги Войтев. Те са след падането на Българската държава. За тях също има интересни източници. Те са определяни като въстания, които целят възстановяване на Българската държава. И на тази тема не успяхме да стигнем до никъде.

Изпратихме протестна нота до външното министерство на РС. Македония

Изпратихме протестна нота до външното министерство на РС. Македония

Заради върнатите 920 български книги

У нашите колеги има абсолютното нежелание да се спомене, че има обща история. Общата история е онова състояние от далечното минало, което дава гаранция за намаляване на взаимното напрежение, създавано по една противопоставена интерпретация на миналото и знак, че договорът за приятелство и добросъседство ще получи развитие поне в тази част, свързана със съвместната работа по исторически и образователни въпроси.

Проф. Димитров посочи, че комисията е създадена като функция на Договора за приятелство и добросъседство, подписан през август 2017 г. Желанието този договор да се изпълни, означава, че тази комисия трябва да работи, добави той. Правим всички усилия да постигнем резултати, бъдещето на комисията е политически въпрос.

За да завърши дейността на комисията, трябва да бъде направен отчет, обясни той.

Джамбазки в ЕП: Не можете да промените факта, че до 1944 г. Македония е българска

Джамбазки в ЕП: Не можете да промените факта, че до 1944 г. Македония е българска

Скандалната поправка 77а падна в ЕП!

Смисълът от работата на тази комисия ни задължава да видим резултат. Не искам да анализирам работата на колегите ни, възможностите да се постигне резултат. Това зависи само от политическата воля в РС. Македония. Би било по-лесно, ако нашите колеги историци поемат отговорността да работят за промяна в масовите нагласи, в отношението на обществеността там към тази налагана повече от 70 г. интерпретация на миналото.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът