Парламентът ще реши дали Северна Македония ще започне преговори за членство в Европейския съюз. Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски след срещата си в Скопие с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщава БГНЕС.

Той посочи, че правителството ще изпрати до депутатите европейското предложение, двустранният протокол и още един документ, като това ще стане, след като приключат политическите консултации.

"Мишел беше много ясен, че може да започнем веднага преговори. Парламентът в крайна сметка ще реши дали ще започнем преговори и какви решения ще вземе по този въпрос", коментира Ковачевски.

На днешното правителствено заседание не е обсъждано френското предложение и всеки гражданин на страната може да го види, защото то е публично.

Новото предложение вече не е френско, а европейско и зависи от нас, каза Ковачевски

Новото предложение вече не е френско, а европейско и зависи от нас, каза Ковачевски

Преди да даде отговор, Скопие ще проведе консултации

Македонският премиер благодари на Европейската комисия за европейското предложение за преговорната рамка като основа за започване на преговори за членство в ЕС. Той отбеляза, че предложението е съгласувано със защитата на държавните интереси в спора с България.

"Отговорно защитаваме националните интереси в страната и в чужбина. От нас зависи да приемем това предложение и нашите граждани да живеят достойно, по европейски стандарти. Това, което получихме с френското предложение и за което от години се борим, е чиста формулировка за македонския език. Ние, македонците, сме горди с нашата история, с нашия език, с нашата идентичност. Никой няма да може да асимилира македонския народ", категоричен бе той.

За Пендаровски новото френско предложение е по-добро

За Пендаровски новото френско предложение е по-добро

Но не иска да го коментира на този етап

От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи като труден, но откровен разговора си с премиера на Северна Македония.

Той подчерта, че Европа ще има по-добро бъдеще със Западните Балкани в ЕС. По негови думи принципът на добросъседски отношения е основен принцип в ЕС, който важи за всички държави от Западните Балкани.

 "да" на ЕС, "да" за нашите деца. Реформите в страната ще ви доближат до ЕС, ще осигурят просперитет и стабилност. Може да разчитате на нашето уважение и лоялност. Само заедно може да се справяме с предизвикателствата и да решим най-големите пречки", изтъкна Мишел. През последните дни в столицата Скопие има протести срещу европейското бъдеще на страната. Тълпата скандира антиевропейски и антибългарски лозунги, съдържащи обиди и ругатни. Протест се очаква и тази вечер.

За френските предложения и българската липса на самочувствие

За френските предложения и българската липса на самочувствие

Въобще, когато ти липсва самочувствие, е трудно да си изиграеш картите (а в случая имаме много добри карти). И политиците ни се държат, сякаш сме влезли в ЕС преди 3 месеца, а не преди 15 години