Македонският президент Стево Пендаровски обяви от Мадрид полученото от Скопие ново френско предложение за "далеч по-добро от първото", съобщи МКД. 

Френският президент Еманюел Макрон ми каза днес и аз го предадох на нашия премиер Димитър Ковачевски, че Франция като председател на Европейския съюз (ЕС) ще внесе изменения в предложения текст на рамката за преговори.

РСМ получи ново френско предложение

РСМ получи ново френско предложение

Предполага се, че отговаря на някои възражения на РСМ за интерпретации на история като част от преговорите за ЕС

"Това не е ново предложение. На две-три места в предложението има модификации, които са направили след консултация с двете страни. Ние обаче настояхме да не повтаряме грешката от последния път. Никой не може - нито президент, нито премиер - да говори от името на цял народ, цяла държава. Има компетентни институции у нас, каза той и настоя те да комуникират с обществеността.

Държавният глава каза, че е запознат със съдържанието на предложението, но няма да го коментира, докато не получи официален отговор от София и Скопие.

"Ще се очаква и двете страни да заявят своята позиция и тук имам малка резерва към София, защото има доста хаотична политическа ситуация, в която няма правителство, тъй като правителството падна, а външният министър на практика е най-откровеният играч на тяхна страна., каза Пендаровски, който присъства на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Държавният глава информира още, че в разговори с "нашите приятели" на срещата на върха на НАТО, като му е казано, че това може да е последният такъв шанс, защото следващият може да отнеме години. 

Припомняме, че правителството на Северна Македония обяви в прессъобщение днес, че е получило предложение от френското председателство с идеи, които "се отнасят до неговите публично заявени позиции и възгледи".

В прессъобщението не се уточняват подробности за предложението. Предишното френско предложение за премахване на ветото на България върху присъединителния процес на Скопие и Тирана бе подкрепено от парламента на България миналата седмица, но беше определено като неприемливо от премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, както и от други политици и коментатори от страната.

Предполага се, че новото предложение е отговорило на някои от възраженията на Северна Македония, която гласи, че интерпретациите на историята не трябва да бъдат част от преговорите за присъединяване към ЕС.

Френското предложение за РСМ одобрено от кабинета в оставка

Френското предложение за РСМ одобрено от кабинета в оставка

МС прие официално позицията на България

Правителството на РСМ подчерта, че решението за бъдещето ще вземе съвместно, по същество, в съответствие със стратегическите интереси на страната и всички нейни граждани.

"Бихме искали да благодарим на президента Макрон и на френското председателство за усилията им за преодоляване на пречките и запазване на европейското доверие на Балканите".