Правителството на Северна Македония обяви в прессъобщение днес, че е получило предложение от френското председателство с идеи, които "се отнасят до неговите публично заявени позиции и възгледи", съобщава European Western Balkans.

В прессъобщението не се уточняват подробности за предложението. Предишното френско предложение за премахване на ветото на България върху присъединителния процес на Скопие и Тирана бе подкрепено от парламента на България миналата седмица, но беше определено като неприемливо от премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, както и от други политици и коментатори от страната.

Предполага се, че новото предложение е отговорило на някои от възраженията на Северна Македония, която гласи, че интерпретациите на историята не трябва да бъдат част от преговорите за присъединяване към ЕС.

Бой в парламента на Северна Македония

Бой в парламента на Северна Македония

Председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси хвърля предмети по депутати

"Това е основата за откриване на широк консултативен процес първо в правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната", се казва в прессъобщението на РСМ.

Правителството на РСМ подчерта, че решението за бъдещето ще вземе съвместно, по същество, в съответствие със стратегическите интереси на страната и всички нейни граждани.

"Бихме искали да благодарим на президента Макрон и на френското председателство за усилията им за преодоляване на пречките и запазване на европейското доверие на Балканите".

За френските предложения и българската липса на самочувствие

За френските предложения и българската липса на самочувствие

Въобще, когато ти липсва самочувствие, е трудно да си изиграеш картите (а в случая имаме много добри карти). И политиците ни се държат, сякаш сме влезли в ЕС преди 3 месеца, а не преди 15 години