"Пред нас стои европейско предложение за деблокиране на нашата европейска интеграция и от нас зависи какво решение ще вземем за бъдещето на нашите деца и за европеизацията на страната ни. Новото модифицирано предложение вече не е просто френско, а европейско предложение, което включва всички наши искания и забележки, които бяха представени в предишния вариант на предложения текст".

Това каза на брифинг министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски, цитиран от МКД.

Той каза, че с хладнокръвие и отговорно трябва да се води страната по правия път и да се направи крачка напред.

"Трябва да вървим по пътя, който сме тръгнали, иначе ще останем да се лутаме из Балкана. От този път няма завой наляво или надясно и сега е моментът да вземете решение. Радвам се, че на срещата на върха ЕС-Западни Балкани миналата седмица не приехме първоначално предложения текст и показахме какво точно търсим и какво искаме", каза Ковачевски.

Ковачевски: Историческите въпроси не са част от новото френско предложение

Ковачевски: Историческите въпроси не са част от новото френско предложение

След като Скопие получи променения документ

По думите му, сега има предложение, което включва всички искания и каза, че преди правителството да даде окончателен отговор дали ще приеме предложението, ще проведе консултации с всички институции в страната, президента на републиката, парламента, политическите партии, неправителствения сектор и професионалната общественост.

"Въпреки че правителството може да вземе само решение по предложението, все пак ще бъде поискано становище от парламента, който сам да реши дали ще го направи на пленарно заседание или по документа ще се произнесат компетентните парламентарни комисии. Държавата няма срок, в който трябва да даде отговор, и от нас зависи дали ще започнем пътуването си след няколко дни или седмици или ще протакаме", каза премиерът.

На брифинга стана ясно, че промените в новото европейско предложение спрямо предишната версия се отнасят до приемане на искането да не бъде включен в преговорната рамка протоколът, произтичащ от чл.12 от двустранния Договор за добросъседство с България и изпълнение на произтичащите от него задължения, т.е. исторически въпроси не са включени в преговорната рамка, уточни премиерът.

Второто изменение се отнася до момента на започване на преговорите. С първото предложение беше предвидено с приемането му формално да се проведе първата междуправителствена конференция, но едва след като променим Конституцията за "приобщаване на българите", да се проведе втора междуправителствена конференция и след това преговорите. с всички предвидени процеси ще започнат, каза Ковачевски.

С новото предложение преговорите започват с провеждането на първата междуправителствена конференция и в кой период трябва да променим Конституцията, с която в преамбюла и в изменение 12, в частта, където освен македонския народ, са изброени и членовете на другите нации, живеещи в страната, ще бъдат добавени и хървати, черногорци и българи, каза той.

С приключването на тези процеси автоматично ще се проведе втората междуправителствена конференция и ще започнат преговорите по клъстери.

Според Генчовска няма второ френско предложение за РСМ

Според Генчовска няма второ френско предложение за РСМ

Не коментира казаното от македонския премиер

Както бе съобщено още на брифинга, в рамката е посочено също, че ще бъде преведена на македонски, без никакви допълнения, пояснения или бележки под линия, а е оставено място само в протокола от заседанието на Съвета на ЕС, на което ще бъде приета рамката, България да влезе в едностранни изявления, в които да обясни позицията си по езика, но това не става част от преговорната рамка.

Страната има същото право да добави едностранно становище към протокола по този въпрос.

Припомняме, че външният ни министър Теодора Генчовска вчера не можа да даде коментар за новото френско предложение. 

От ВМРО-ДПМНЕ реагираха остро и обявиха, че промените са само лингвистични.