Протестът срещу ЕС в Скопие, столицата на Северна Македония, който е открито подкрепен от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица, продължава и днес, като ще започне от улицата пред правителството и ще продължи през моста Гоце Делчев към Мавровка, след това към министерството на външните работи и ще завърши пред парламента, пише "Мета.мк"

"Днес хората отново ще се изправят срещу унизителното предложение за Македония, което отговаря на всички български условия", пише в съобщение до медиите, пратено новорегистриран имейл адрес.

По време на вчерашния протест полицейските барикади пред парламента и сградата на правителството бяха пробити, а протестиращите хвърляха всякакви предмети по полицаите. Днес в социалните мрежи редица анонимни профили призовават към насилие.

Протестите стартираха на 2 юли 2022 г. с цел да принудят правителството на Северна Македония да отхвърли предложението на Европейския съюз за започване на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС. Според организаторите приемането на предложението и преговорната рамка в този вид ще доведе до побългаряване на страната.

Алабаковски изгори и "Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение"

Алабаковски изгори и "Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение"

След като подпали българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля

Управляващата партия СДСМ съобщи, че най-малко 4-ма полицаи са ранени при вчерашните протести.

"В Деня на независимостта на САЩ, в Деня на бореца, видяхме насилието на коалицията Анти-НАТО и Анти-ЕС, водена от Християн Мицкоски и Димитър Апасиев. Вчера обществеността видя опити да се повтори Кървавият четвъртък, т.е. 27 април 2017 г., от политически партии, които имат лоши планове за държавата и нейния народ", се казва в прессъобщението на СДСМ.

СДСМ също така заяви, че ВМРО-ДПМНЕ и Левица се опитват с всички средства да дестабилизират страната, да попречат на процеса на присъединяване към ЕС, като работят за защита на чужди интереси.

"СДСМ, институциите и хората няма да позволят на разрушителните действия на ВМРО-ДПМНЕ и Левица да застрашат бъдещето на страната в ЕС, искат обществото да се върне към изолация и разделение", се казва в прессъобщението на СДСМ.

ДСИ също осъди насилието и антиевропейските инциденти, които се случиха вчера на протеста, организиран от ВМРО-ДПМНЕ и Левица пред сградите на парламента и правителството.

един от най-решаващите моменти за страната, когато се пише историята и се полагат основите на пътя към ЕС, Демократичният съюз за интеграция успокоява институциите и хората, че няма да допусне страната да се отклони от пътя на евро-американското приятелство и присъединяването към ЕС. Проруските партии, които водят бурните протести срещу процесите на присъединяване към ЕС, изпълняват дневния ред на Москва за дестабилизация на страната и региона. За щастие тези малки партии нямат подкрепа от хората", се казва в прессъобщението на ДСИ.

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ излезе с прессъобщение, в което заявява, че подкрепя хората, които "се противопоставят гласно и достойно на капитулацията на правителството на Ковачевски".

"ВМРО-ДПМНЕ подкрепя хората, които гласно и достойно се противопоставят на тази капитулация, водена от правителството на Ковачевски. СДСМ и Ковачевски са тези, които са избрали да бъдат срещу собствения си народ само за да запазят позициите си за сметка на македонската идентичност. Посланието на хората е "Ултиматум? Не, благодаря", се казва в прессъобщението на ВМРО-ДПМНЕ.

Има заявки за нов протест тази вечер, като организаторите обявиха, че той няма да е само пред Правителството. В социалните мрежи има десетки призиви за насилие.

Ковачевски и Шарл Мишел проведоха "труден, но откровен" разговор за еврочленството на РСМ

Ковачевски и Шарл Мишел проведоха "труден, но откровен" разговор за еврочленството на РСМ

Парламентът ще реши за френското предложение след консултациите