Външният министър Теодора Генчовска заяви, че е получила списъци от ДАНС с имена на нежелани дипломати и подробни методически указания, изпратени от началника на кабинета Лена Бориславова.

Уклончивият й коментар дойде пред журналисти след извънредния председателски съвет в парламента, който приключи около 23:30 ч. Външният министър дойде в парламента след настояване на различни парламентарни групи, след като руският посланик Елеонора Митрофанова заплаши с ултимативен тон, че Москва обмисля скъсване на дипломатически отношения с България заради изгонването на 70 души от руската дипломатическа мисия у нас.

Външният министър Теодора Генчовска е предала цялата кореспонденция, а МВнР е спазило стриктно процедурата. Теодора Генчовска очаква указания от премиера. Самият министър повтори това два пъти, като увери, че има координация между институциите, но чака указания от МС.

"Аз съм дала точно кореспонденцията, каквито писма са пристигнали при нас." С думите "Всичко е с гриф Секретно" отново Генчовска отказа да даде подробности за каквото и да е било.

На въпрос кой е взел решението за отзоваването на 70 руски дипломати, тя заяви: "Затова беше извикан председателят на ДАНС, попитайте него."

Генчовска: Лена Бориславова е изпратила две писма за руските дипломати

Генчовска: Лена Бориславова е изпратила две писма за руските дипломати

Генчовска отново вади писма със специален гриф

Генчовска подчерта още веднъж, че очаква указания от премиера - писмени указания.

Припомняме, че изслушването бе поискано от "Възраждане" по случая с изгонените 70 руски дипломати и нотата, внесена от посланик Елеонора Митрофанова.