Втори ден депутати в парламента на Северна Македония дебатират т.нар. "френско предложение" за начало на преговори за членство в Европейския съюз, съобщава БНР.

Депутати от опозицията стигнаха и до обвинения срещу председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за това, че е дошла вчера в Скопие, за да "стерилизира" македонците.

За пореден ден протестиращи се събраха пред сградата на парламента.

42-ма депутати бяха записани за изказвания за днешния ден на дебати в парламента. От тях обаче до обедната почивка речи държаха едва 15. Скандиранията и вувузелите обаче са толкова оглушителни, че се чуват единствено аргументите на депутати от опозицията.

Дебатът в Северна Македония по френското предложение продължава и утре

Дебатът в Северна Македония по френското предложение продължава и утре

Опозицията се опита да заглуши с вувузели изказването на премиера Димитър Ковачевски

Жаклина Пешевска от ВМРО - ДПМНЕ разкритикува президента Стево Пендаровски и външния министър, което доведе до пререкания с председателя на парламента Талат Джафери. Пешевска продължи с критиките и спрямо вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, както и срещу самата Урсула фон дер Лайен, която вчера държа реч пред депутатите.

Всеки един от опозиционните депутати излезе за изказването си на трибуната с традиционната тениска с огромен надпис "НЕ", а речите им завършиха с демонстративно късане на френското предложение.

Аргументите на депутати от управляващия Социаледомкратически съюз на РСМ не можеха да бъдат чути заради тътена на вувузелите.

Урсула фон дер Лайен потвърди македонския език и идентичност в Скопие

Урсула фон дер Лайен потвърди македонския език и идентичност в Скопие

Тя обеща, че историческите въпроси няма да бъдат условие в преговорите

Едва когато заговори независимата депутатка Санела Шкриел, македонското общество имаше възможност да чуе аргумент в полза на френското предложение.

В 16.30 часа започна втората част от заседанието, като се очаква парламентарният ден да бъде удължен.

Македонският парламент може да гласува в събота или неделя френското предложение за преодоляване на споровете с България, с което да даде "зелена светлина" за започване на преговорите за членство с ЕС, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на македонски парламентарен източник. Провеждането на вота зависи от хода на дебатите.

Фон дер Лайен от Скопие: Северна Македония трябва да направи решителна крачка напред

Фон дер Лайен от Скопие: Северна Македония трябва да направи решителна крачка напред

Тя се срещна с ръководството на страната и говори пред депутатите