Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ предлага закон, който да забрани използването от гражданските сдружения в Република Северна Македония на имена на противоречиви личности. Това заяви заместник-председателят на партията Александър Николовски, съобщава БГНЕС.

Новият закон ще се отнася и за вече регистрираните сдружения.

Ако имаме честно правителството нашият закон трябва да бъде първа точка от дневния ред на Народното събрание, изтъкна Николовски пред местната телевизия "Сител". По думите му с новия закон няма да може да се използват имена като "Цар Борис" или "Цар Фердинанд". Той обвини правителството в Скопие, че не разследва по какъв начин и кой финансира тези сдружения.

Според ВМРО-ДПМНЕ тези сдружения не са финансират от членовете на сдруженията, нито пък от българското МВнР, а от една фондация, където основен финансист е един български олигарх, който присъства в медицинския бизнес. Това е основният въпрос за Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване. Какво правят тези три институции, запита Николовски?

България след езика и идентичността вече отрича и македонската църква. България удря в корените на македонското възраждане, какъвто е случаят с Кирил Пейчинович, който е основоположник на македонското възраждане, каза още заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

Припомняме, че преди седмица, в Охрид бе открит българския културен клуб "Цар Борис III". ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу това. Събралите се демонстранти хвърляха камъни и яйца по сградата. Няколко дни по-късно вандал посегна на културния клуб и счупи неговата табелка. Адвокат от РСМ пък даде българското сдружение "Цар Борис III" на съд.

Адвокат в РСМ дава на Конституционния съд българското сдружение "Цар Борис Трети"

Адвокат в РСМ дава на Конституционния съд българското сдружение "Цар Борис Трети"

Откриването на българския културен клуб в Охрид предизвика голямо недоволство в македонската общественост