Програмата и уставът на българското сдружение "Цар Борис Трети" несъмнено са насочени към насилствено разрушаване на конституционния ред на Северна Македония и разпалване на национална и религиозна нетърпимост. Това пише в инициативата на адвокат Тони Менкиноски, внесена в Конституционен съд за оценка на конституционността на работната програма и устава на сдружението от Охрид, съобщи МКД.

Инициативата посочва още, че цар Борис III е сътрудник на Адолф Хитлер, който присъединява България към Тройния пакт на нацистка Германия, фашистка Италия и Япония, за което получава като награда териториите на Вардар, Беломорска Македония и Тракия. Инициативата се допълва от историческия факт, че депортирането на 11 363 евреи от Македония, Тракия и югоизточните части на Сърбия през Втората световна война е извършено от България, като Македония губи 7144 евреи.

По време на управлението на цар Борис Трети е приет акт за смяна на македонската националност с българска, след като на 19 април 1941 г. фашистка България окупира Македония.

Менкиноски се позовава и на практиката на Европейския съд по правата на човека, който показва множество случаи, в които отричането на фашизма и Холокоста подбужда омраза и нетолерантност. Затова инициативата призовава за отмяна на програмата и устава на сдружение "Цар Борис Трети" от Охрид.

Буяр Османи: Клуб с име на цар Борис Трети вреди на македонските българи

Буяр Османи: Клуб с име на цар Борис Трети вреди на македонските българи

То не е в интерес на духа на диалог и приятелство

Припомняме, че откриването на българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид предизвика голямо недоволство в македонската общественост, имаше протести, а закриването на клуба беше поискано и от еврейската общност.

Министърът на външните работи Буяр Османи обяви, че откриването на българския клуб е провокация, която вреди на българската общност в страната му.

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски подкрепи протеста и каза че "трябва да се намерят необходимите механизми за санкциониране, включително и с анулиране на регистрацията на тези дружества", на всичко, което нарушава националните чувства на македонския народ.

Премиерът Димитър Ковачевски заяви, че откриването на културен център трябва да носи името на някой, който събира хората, а не на някой, към когото гражданите имат негативни чувства.

Македонската прокуратура разследва регистрацията на сдружение "Цар Борис III" и Център "Иван Михайлов"

Македонската прокуратура разследва регистрацията на сдружение "Цар Борис III" и Център "Иван Михайлов"

Проверяват се твърдения за възможни пропуски