Министърът на външните работи на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи смята, че откриването на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид е провокация, която вреди на българската общност в страната му, цитира думите му скопският телевизионен канал "ТВ 24".

"Правото на сдружаване е неприкосновено, но името не е в съответствие с точка втора от Конвенцията за защита на малцинствата, че всичко трябва да се прави в дух на диалог и приятелство, защото това име не помага на приятелството, а по-скоро е основа за раздор и нетолерантност. Затова го смятам за провокация. Това е в ущърб на интересите на българската общност в тази страна, в момент, когато тази общност получава възможност да се сплотява повече, да изразява своята уникалност чрез Протокола и задълженията от Протокола и дебата за промяна на Конституцията.

Кой съсипва техния имидж както тук пред гражданите, така и пред международната общност чрез имена, които са широко приети като противоречащи на ценностите, които споделяме, не мога да кажа," каза днес министър Османи в отговор на журналистически въпрос на редовния брифинг за пресата.

Припомняме, че вчера се проведе протест по повод откриването на българския клуб "Цар Борис Трети", като протестиращите скандираха "българи татари и фашисти" и замеряха с яйца и камъни сградата, където се помещава клуба и носеха плакати с надписи срещу България и с призиви срещу Европейския съюз, който подкрепял "фашистките искания на България". Протестът беше подкрепен лично от лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който призова за "масово участие в протеста срещу откриването на българския клуб "Цар Борис III".

Към призивите за участие в протеста се присъедини и проруската формация на Димитър Апасиев "Левица".

Именно Мицкоски и Апасиев бяха основните организатори на протестите срещу френското предложение за започване на преговори за членство на РСМ в Европейския съюз това лято. По време на протестите се стигна до вулгарни и обидни квалификации както срещу България, така и срещу целия ЕС и по-специално срещу Франция.

Ковачевски за свободен избор за включване на българите в конституцията

Ковачевски за свободен избор за включване на българите в конституцията

ВМРО-ДПМНЕ притсискат своите с нотариални декларации