Македонският премиер Димитър Ковачевски осъди условията, поставени от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ към депутатите, подписали нотариално заверени декларации, че няма да гласуват за евентуална промяна на Конституцията и вписване на българското малцинство. 

Това той заяви в ефира на македонската телевизия ТВ21, цитиран от македонски медии. 

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Ковачевски изтъкна своите разговори с много лидери на други държави и че "не са виждали пример за ограничаване на правото на депутат в събранието с нотариално заверени изявления" по този начин.

"Смятам, че всеки народен представител трябва да е свободен в избора си. Защо промените в конституцията да не се подкрепят? Има една разлика между Мицкоски и мен. Мицкоски предлага на гражданите да бъдат горди, сами и изолирани на малка маса. Аз имредлагам да бъдат достойни, с високо вдигнати глави и да седнат на голямата маса в Брюксел. Аз съм част от приемствеността на Република Македония, от времето на Киро Глигоров, Бранко Цървенковски, Люпчо Георгиевски, Никола Клюсев, Борис Трайковски и Зоран Заев, с които влязохме в НАТО. Мицкоски е част от времето на Никола Груевски, защото през тези 11 години ние не мръднахме нито милиметър. Сега всеки ден седим в Брюксел", каза премиерът пред ТВ21.

По думите на Ковачевски всеки народен представител трябва да е наясно с ролята, която има в парламента и че решенията, които се вземат, определят бъдещето на следващите поколения. 

Прокуратурата проверява взета ли е българка за заложник в Охрид

Прокуратурата проверява взета ли е българка за заложник в Охрид

Македонец заключил документите й

През изминалите месеци няколко представители на правителството изразиха увереност, че Конституцията ще бъде променена от сегашния състав, в който правителството се нуждае от още 17 депутати, за да достигне бройката от 81 и мнозинството от две трети за включването на българите. в конституцията, което е предпоставка за продължаване на преговорите за присъединяване с ЕС.

По думите на Ковачевски македонското правителство е стабилно и парламентарното мнозинство позволява безпроблемното му функциониране въпреки събитията в Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) - албанската партия.

МВнР отбелязва повторно оскверняване на паметника на загиналите в Охрид

МВнР отбелязва повторно оскверняване на паметника на загиналите в Охрид

Очаква властите в РСМ да предприемат бързи действия за разкриване на извършителите

"Имам редовни срещи с Али Ахмети, но не мога да се намесвам във вътрешнопартийните им работи", каза той и добави, че не може да говори от името на депутатите, но смята, че правителството все пак ще има подкрепа от трима депутати от тази партия.

По думите на Ковачевски, влизането на Алианса на албанците в правителството не е било обсъждано с новия лидер Арбен Таравари. "Всяка подкрепа за европейския път на държавата и за предприемане на мерки за справяне с икономическата и енергийна криза и при всички предизвикателства на държавата е подкрепа, която трябва да се обсъжда и приветства", каза премиерът на РСМ и повтори призива си за обединение. "Не съм се срещал с г-н Таравари, но винаги съм имал контакти с депутатите от партия Алианс", каза Ковачевски.

Той не смята, че има нужда от формиране на широка коалиция, която да включва и ВМРО-ДПМНЕ, както през 2001 г., защото, каза той, не смята, че в момента страната е в политическа или военна криза. Премиерът добави, че ръководената от него партия Социалдемократически съюз е напълно консолидирана след загубата на местните избори миналата година.

Яйца и камъни полетяха срещу българския клуб в Охрид

Яйца и камъни полетяха срещу българския клуб в Охрид

Няколкостотин протестиращи скандираха "българи татари и фашисти"

Относно вчерашните протести при откриването на българския културен център в Охрид на името на Цар Борис Трети Ковачевски каза, че това е провокация, която не носи никаква полза.

Според него откриването на културен център трябва да носи името на някой, който събира хората, а не на някой, към когото гражданите имат негативни чувства.

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски подкрепи протеста и каза че "трябва да се намерят необходимите механизми за санкциониране, включително и с анулиране на регистрацията на тези дружества", на всичко, което нарушава националните чувства на македонския народ.