Нидерландският парламент прие резолюция, която постановява Нидерландия да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, съобщи холандският евродепутат София ин'Т Велд, координатор на групата Renew в Комисията за граждански свободи (LIBE) на Европейският парламент, съобщава "Аджерперс".

"За мое голямо съжаление преди няколко минути разбрах, че холандският парламент прие резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия гласува против тази резолюция, искаме Румъния и България незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство, вие изпълнихте необходимите критерии. Страхувам се, че министър-председателят на Нидерландия прави много малко, за да убеди холандския парламент или да поеме отговорност и да каже, че в интерес на Европа ще се съгласи в Съвета (с присъединяването на Румъния и България към Шенген) Трябва да разберете, че не всички в Холандия са против. Моята партия иска България и Румъния незабавно да се присъединят към Шенген, но повечето партии в правителството не искат това", каза София ин'Т Велд.

Европарламентът иска България и Румъния в Шенген до края на годината

Европарламентът иска България и Румъния в Шенген до края на годината

Проверките на пътниците по вътрешните граници за двете държави трябва да отпаднат в началото на 2023 г.

Холандските парламентаристи призовават правителството да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като искат да се анализира функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупцията и организираната престъпност в двете страни.

Документът, приет от холандския парламент, гласи, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в страна от Шенген "могат да причинят големи проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната държава и следователно биха могли да представляват риск за сигурността на Холандия и на целия Шенген".

В отговор румънският премиер Николае Чука каза, че ветото на холандския парламент върху присъединяването на Румъния към Шенген не е тревожно, като подчерта, че Румъния е направила всичко необходимо, за да изпълни техническите изисквания за присъединяване.

Гълъб Донев отчете успехи по всички направления

Гълъб Донев отчете успехи по всички направления

Като най-важно се подчерта влизането на България в Шенген

"Ние изобщо не сме притеснени, защото Румъния направи всичко необходимо, за да изпълни техническите изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство, което беше доказано и от резултатите от проверките, направени от комисията, назначена в това отношение", каза Чука на работно посещение в окръг Долж.

Румънският премиер добави, че холандски служители могат да дойдат на проучвателна визита там, където смятат, че има проблеми.

"Изразихме готовността си, включително в двустранните отношения с Холандия, да ги приветстваме за проучвателно посещение, ние сме в състояние да приемем това двустранно сътрудничество, така че те да могат да проверят и видят, че сме готови за достъп до Шенгенското пространство".

"Мога да ви кажа, че по отношение на върховенството на закона направихме така, че на ниво правителство и на ниво цялата коалиция предприемаме необходимите мерки, в пряка координация и сътрудничество с Европейската комисия, да имаме пакет от съдебни закони, напълно приведени в съответствие с правосъдието на други места в Европейския съюз и да доведе до този процес на модернизиране на правосъдието в Румъния, а за организираната престъпност имаме държавни институции, които са много добре консолидирани и аз съм убеден, че те изпълняват задълженията си, както са го правили досега."

Преди обявяването на ветото, внесено от холандския парламент, президентът Клаус Йоханис посочи, че Румъния има шанс да се присъедини към Шенгенското пространство, но не и гаранция, като подчерта, че резултатът от мисията за оценка, която беше в Румъния, е много добър , но все още има въпроси, които трябва да бъдат допълнително изяснени.

"Присъединяването към Шенген е много желано от нас и както мисля, че е известно от 11 години, на практика изпълняваме техническите изисквания. Присъединяването не беше постигнато, тъй като има и политическо гласуване в Съвета по правосъдие и вътрешни работи, което не се проведе досега. Сега има прозорец на възможността, тоест имаме шанс, но нямаме гаранция. За да увеличим максимално шансовете си, предприехме много стъпки", каза румънският президент преди участие в срещата на върха на Европейския съвет.

Демерджиев: Вратата за Шенген е отворена, чакаме Нидерландия

Демерджиев: Вратата за Шенген е отворена, чакаме Нидерландия

Министърът отдаде заслугите за Шенген на служебния кабинет